sâmbătă, 24 februarie 2024
Informația fără granițe


Anglia: Doi români condamnați la închisoare pentru trafic cu imigranți clandestini

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - sâmbătă, 2 mai 2020 Etichete: , , , , , , ,

Doi cetățeni români au fost condamnați marți, 28 aprilie 2020, la ani grei de închisoare după ce au fost prinși în flagrant de polițiștii de frontieră britanici în timp ce încercau să introducă patru imigranți clandestini în Marea Britanie.

Potrivit informațiilor publicate de autoritățile locale, cei doi români se numesc Liviu Codreanu, în vârstă de 28 de ani și Constantin Rusu, de 19 ani. Aceștia au fost opriți de poliția de frontieră britanică în data de 23 februarie la intrarea în Canalul Mânecii din Coquelles, Franța, în timp ce se aflau la bordul unei furgonete Mercedes Sprinter.

Liviu Codreanu, stânga, 28 de ani. Constantin Rusu, dreapta, 19 ani.

La volanul mașinii se afla Codreanu, iar pe scaunul pasagerului din dreapta Rusu. În urma unui control amănunțit al mașinii, polițiștii britanici au descoperit un compartiment improvizat în spatele scaunelor care a fost creat, evident, pentru a ascunde ceva. Ulterioare verificări au dus la descoperirea a patru cetățeni extracomunitari, de origine albaneză, ascunși în compartimentul respectiv.

Cei patru albanezi descoperiți ascunși în furgonetă

În urma unei percheziții efectuate de polițiști, aceștia au găsit trei șuruburi în buzunarul lui Codreanu care corespundeau cu cele folosite pentru crearea compartimentului secret din furgonetă.

Spațiul improvizat de cei doi români pentru a ascunde imigranții.

Cei doi cetățeni români au fost puși sub arest, iar la o primă înfățișare în fața unui judecător, care a avut loc pe data de 31 martie la Curtea Regală din Canterburry, comitatul Kent, Codreanu și Rusu au recunoscut că încercau să introducă în Marea Britanie imigranții clandestini.

În cursul zilei de marți, 28 aprilie, aceeași instanță l-a condamnat pe Codreanu la 2 ani și jumătate de închisoare și i-a suspendat permisul de conducere pe timp de trei ani și jumătate, iar Rusu a fost condamnat la 2 ani de închisoare.

„Codreanu și Rusu au primit pe bună dreptate aceste pedepse. Mesajul este clar: dacă sunteți implicați în traficul ilegal cu imigranți, veți fi prinși și consecințele vor fi severe”, a declarat David Fairclough, directorul adjunct al biroului de Investigații Criminale și Financiare (CFI) din Marea Britanie.