fbpx
sâmbătă, 13 aprilie 2024
Informația fără granițe


Anglia: Patronii au probleme cu lucrătorii britanici angajați în lipsa românilor. „Din 50, au mai rămas doar 7”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - sâmbătă, 2 mai 2020 Etichete: , , , , ,

Mulți antreprenori agricoli din Marea Britanie se confruntă cu probleme serioase în această perioadă din cauza restricțiilor impuse în sectorul aerian pentru combaterea pandemiei de coronavirus, care împiedică muncitorii români să iasă din țara noastră. Cei mai afectați în prezent par a fi agricultorii care au culturi mari de sparanghel și care nu reușesc să găsească muncitori pentru recoltat.

„Mai mulți muncitori sezonieri din România trebuiau să zboare în acest weekend pentru a-i ajuta pe agricultorii britanici să-și culeagă culturile de sparanghel, dar zborurile au fost anulate după ce guvernul lor a aplicat măsuri restrictive mai severe. Asta l-a făcut pe un agricultor din East England, care a preferat să rămână anonim, să treacă printr-un coșmar absolut”, scrie ziarul britanic Daily Mail.

Potrivit sursei citate, 50 de muncitori britanici și studenți s-au angajat la societatea antreprenorului agricol să ajute la culesul sparanghelului, pentru a compensa lipsa lucrătorilor români, dar până la această oră au mai rămas doar 7.

„Dacă Guvernul crede că britanicii vor lucra în agricultură, se înșeală. Nu funcționează angajarea britanicilor. Nu este un succes”, se plânge un agricultor din Marea Britanie.

Antreprenori agricoli din toată Marea Britanie au declarat că unele dintre câmpurile lor de sparanghel vor fi lăsate să putrezească. Acest agricultor, de exemplu, are nevoie de obicei de o forță de muncă de 130 de persoane, dar acum va trebui să se descurce doar cu 70, de când lucrătorii sezonieri din România nu mai pot zbura către Marea Britanie.

„Multe dintre zborurile pentru lucrătorii sezonieri au fost anulate. A trebuit să oprim producția pe unele câmpuri de sparanghel pentru că nu avem muncitori. În mod normal, avem 130 de lucrători, acum avem 70. Am angajat o mulțime de englezi. Am început cu 50, dar au mai rămas doar 6 sau 7. Același lucru se va întâmpla peste tot (în Marea Britanie – n.r.)”, a mai spus patronul britanic.

John Colegrave, un agricultor din Banbury, a declarat că a angajat 20 de lucrători englezi pentru a lucra pe câmpurile deținute de compania sa, dar au mai rămas doar 8 pentru că „nu este o muncă pentru oricine”.

„Mulți nu știau ce implică această muncă înainte de a începe. Am avut 5 care au venit și au rezistat doar o oră, apoi au spus «nu cred că este pentru mine». Erau dispuși să muncească, dar nu aveau să reziste niciodată. Am avut o discuție prietenoasă și apoi au plecat în altă parte”, a mai povestit Colegrave.

Matthew Spanton, partener la societatea Edward Spanton Farms din Kent, a declarat pentru sursa citată că 15 muncitori români ar fi trebuit să vină în Marea Britanie astăzi și mâine.

Matthew Spanton, antreprenor agricol din Marea Britanie

„Avem 40 din 70-80 de lucrători, pe care îi avem de obicei. Încă 15 trebuiau să vină din România în acest weekend, dar zborurile au fost oprite de guvernul român. Li s-a permis să rezerve bilete prin Wizz Air, dar apoi zborurile au fost anulate”, a spus Spanton.

„Toți lucrătorii din România au experiență. Reușim să aducem câțiva localnici și alți est-europeni, dar nu au experiență, așa că trebuie să îi recalificăm”, a mai adăugat agricultorul britanic.

Muncitori agricoli care culeg sparanghel la Edward Spanton Farms din Kent..

DISTRIBUIE