joi, 22 februarie 2024
Informația fără granițe


Anglia va elimina complet obligativitatea testelor COVID pentru persoanele vaccinate

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - luni, 24 ianuarie 2022 Etichete: , , ,

Toate persoanele care sosesc în Anglia din străinătate nu vor mai fi nevoite să facă teste Covid dacă sunt complet vaccinate, a confirmat luni, 24 ianuarie, guvernul britanic.

Potrivit BBC, aceste modificări vor fi introduse începând cu ora 4:00 a zilei de vineri, 11 februarie, „la jumătatea primului trimestru”, a declarat Grant Shapps, Secretarul de Stat al Ministerului Transporturilor.

Regulile au fost, de asemenea, relaxate și pentru călătorii nevaccinați ce sosesc în Anglia, care nu vor mai fi nevoiți să facă testul din ziua a opta. Cu toate acestea, ei vor fi nevoiți să facă în continuare testul din cea de-a doua zi.

De asemenea, toți cei care sosesc în Anglia, indiferent de statutul de vaccinare, vor trebui să completeze un formular de localizare a pasagerilor, conform declarației domnului Shapps.

Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord au urmat în trecut exemplul Angliei, dar orice schimbare ține doar decizia lor.

Într-o declarație adresată Camerei Comunelor, domnul Shapps a declarat: „Astăzi pot confirma că regimul nostru internațional de călătorie va fi liberalizat, ca parte a eforturilor noastre de a ne asigura că 2022 este anul în care restricțiile privind călătoriile, carantinele și limitările asupra vieților oamenilor sunt de domeniul trecutului”.

Ziua de referință

„De la ora 4:00, pe 11 februarie, pasagerii eligibili complet vaccinați care sosesc în Marea Britanie nu vor mai trebui să facă un test rapid după sosire. Asta înseamnă că, după luni de testare înainte de plecare, testare după sosire, autoizolare și cheltuieli suplimentare, tot ceea ce oamenii complet vaccinați vor trebui să facă acum, atunci când călătoresc în Marea Britanie, este să își verifice statutul printr-un formular de localizare a pasagerului”, a spus Shapps.

„Este clar că restricțiile de călătorie nu au încetinit în mod semnificativ răspândirea tulpinii Omicron în Marea Britanie și, prin urmare, este important să nu mai existe reacții pripite la variantele viitoare”, a mai spus Secretarul de Stat.

Cu toate acestea, „Laboratory and Testing Industry Organisation”, organizația care reglementează industria britanică, a avertizat că „regulile au fost ridicate prea repede”.

Președintele acesteia, Tom Watson, a declarat: „Am susținut în mod constant relaxarea restricțiilor inutile, dar singura modalitate prin care țara noastră poate evita carantinele nedorite este menținerea unui regim drastic de testare Covid, pentru a descoperi rapid noi variante”.

Care sunt regulile de călătorie?

În prezent, pasagerii complet vaccinați, care au primit două doze (sau o doză de vaccin Johnson&Johnson) și cei sub 18 ani nu mai au nevoie de un test la pornire spre Anglia, ce trebuia făcut cu maxim două zile înainte de plecare.

Cu toate acestea, în termen de 48 de ore de la sosire, toată lumea în vârstă de peste cinci ani – și peste 11 ani în Scoția – trebuie să facă un test rapid sau un test PCR.

Dacă fac un test rapid și acesta este pozitiv, persoanele trebuie să se autoizoleze și apoi trebuie să facă un test PCR pentru a confirma rezultatul.

Călătorii vaccinați trebuie, de asemenea, să completeze și să trimită online un formular de localizare a pasagerilor, cu cel mult 48 de ore înainte de sosire, chiar dacă ei sunt în trecere prin Regatul Unit.

Shapps a spus însă că formularul, care a fost „complex și dificil de parcurs”, va fi de acum simplificat, iar călătorii vor avea o zi în plus pentru a-l completa.

Shapps a confirmat, de asemenea, că începând cu data de 3 februarie, copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani din Anglia își vor putea dovedi statutul de vaccinare prin permisul digital NHS pentru călătoriile internaționale.

Acest demers vine după ce familiile britanicilor s-au străduit să dovedească statutul de vaccinare al copiilor lor atunci când încercau să intre în țări precum Spania, Italia și Franța.

Shapps le-a mai spus parlamentarilor că Marea Britanie urmează să recunoască certificatele de vaccinare ale altor 16 națiuni, inclusiv țări precum China și Mexic. Astfel, numărul total de țări și teritorii recunoscute va ajunge la 180.

El a precizat că acest lucru nu numai că va „impulsiona” economia Marii Britanii, ci va ajuta și industria aeronautică.

La începutul lunii ianuarie a acestui an, guvernul britanic a renunțat la necesitatea de a face un test Covid pentru călătorii complet vaccinați care vin în Anglia.

Cu toate acestea, nou sosiții care nu sunt complet vaccinați, trebuie să facă un test înainte de plecare și două teste PCR după sosire, chiar dacă sunt mai scumpe decât versiunea testului rapid. De asemenea, ei trebuie să se autoizoleze timp de 10 zile.