fbpx
sâmbătă, 13 aprilie 2024
Informația fără granițe


Ani grei de închisoare și amenzi uriașe pentru o familie de români din străinătate care exploata conaționali prin muncă

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - miercuri, 25 noiembrie 2020 Etichete: , ,

O familie de români din străinătate a fost condamnată la ani grei de închisoare, precum și amenzi uriașe, pentru exploatarea propriilor conaționali prin muncă, informează publicația DH. Membrii familiei (soțul, soția și cei doi fii ai lor) au exploatat 23 de conaționali pe care-i țineau închiși în condiții degradante, într-o pivniță, unde dormeau pe niște saltele.

Potrivit sursei citate, familia de români a emigrat în localitatea Namur din regiunea Valonia în anul 2014, iar cazierul lor judiciar era deja impresionant la acea vreme: grup infracțional organizat, contrabandă. trafic de persoane și altele. După stabilirea în orașul belgian, principalul lor obiectiv a fost acela de a atrage muncitori români acolo, promițându-le acestora un salariu de 1500 de euro.

La sosirea lucrătorilor în această țară, însă, aceștia aflau că remunerația lor va fi de numai 800 de euro. Muncitorii, care lucrau la negru fie la distribuirea de pliante promoționale, fie ca muncitori în livezi sau în sectorul construcțiilor, erau cazați într-un beci și, după o zi de lucru care dura peste 12 ore, erau nevoiți să doarmă pe o saltea aruncată direct pe pământ. Cei care s-au plâns sau au încercat să plece au fost agresați și urmăriți chiar și în România de membrii familiei.

În urma plângerilor depuse de 5 dintre lucrătorii români, inculpații au părăsit Belgia, în anul 2016. Jérome Deumer, auditor în domeniul muncii, explica în timpul audierilor  în tribunal care au avut loc la mijlocul lunii octombrie:

„Prima persoană care a depus o plângere a lucrat timp de 14 zile, de la 7:30 dimineața la 8 seara, înainte de a fugi și de a raporta faptele la poliție. După ce a depus plângere, victima a fost amenințată cu atacarea familiei sale rămasă în România. Când s-a întors în țara natală, a fost molestată și i s-a cerut 1.000 de euro pentru munca pe care nu o efectuase. O altă victimă, un tânăr român, a denunțat că inculpații i-au confiscat cartea de identitate și cardul bancar ca să nu fugă. Acesta distribuia pliante promoționale contra sumei de 300 de euro pe lună. Prietena lui a vrut să fugă, dar au obligat-o să se întoarcă și să se prostitueze. Alt lucrător a reușit să fugă și a plecat pe jos, fără acte. Era informatician și pregătea documente false pentru familie timp de un an, inclusiv o diplomă falsă de inginer în construcții pentru unul dintre fii, dar și cărți verzi, etc…”

Sentința a fost dată în această dimineață de 25 noiembrie 2020. Tatăl familiei, considerat liderul grupului infracțional organizat, a fost condamnat la 6 ani de închisoare și a primit o amendă de 750.000 de euro, precum și interzicerea activității profesionale pentru o perioadă de 10 ani. Procuratura a obținut arestarea sa imediată, mai scrie sursa citată. Soția sa a fost condamnată la 2  ani de închisoare, o amendă de 150.000 de euro și și interzicerea activității profesionale pentru o perioadă de 5 ani. Cei doi fii ai cuplului au fost condamnați la 4 și, respectiv, 2 ani de închisoare, plus o amendă de 150.000 de euro și interzicerea activității profesionale pentru o perioadă de 5 ani.

DISTRIBUIE