joi, 25 aprilie 2024
Informația fără granițe


Austria: Intensificarea controalelor la frontieră pentru vehiculele provenite din România, Serbia și Ungaria

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - duminică, 21 mai 2023 Etichete: , , , , ,

La solicitarea APA (Austria Presse Agentur eG – cea mai mare agenție austriacă de știri și presă), Austria a luat măsuri suplimentare pentru a intensifica controalele la frontiera cu Ungaria, după ce guvernul maghiar a decis să elibereze prizonierii străini condamnați pentru trafic de persoane în Ungaria.

După cum relatează Salzburger Nachrichten, Ministerul de Interne din Austria a confirmat duminică, 21 mai, că au fost întărite verificările la frontiera comună, în special pentru vehiculele provenite din Ungaria, România și Serbia. De asemenea, a precizat că va analiza posibilitatea de a continua cooperarea dintre polițiile celor două state vecine.

În urma unui regulament emis la sfârșitul lunii aprilie de guvernul maghiar condus de Viktor Orban, traficanții de persoane închiși vor fi eliberați în termen de 72 de ore dacă părăsesc Ungaria. Legea penală din această țară prevede pedepse severe, între doi și 20 de ani de închisoare, pentru traficul de persoane.

Gergely Gulyas, ministrul responsabil de Cabinetul Primului Ministru din Ungaria, a justificat această decizie prin argumentul că încarcerarea infractorilor străini ar implica costuri prea ridicate. Conform statisticilor oficiale, aproximativ 2.600 de cetățeni străini, din 73 de țări, se află în prezent în penitenciarele din Ungaria, majoritatea fiind  condamnați pentru contrabandă.

Presa maghiară a dezvăluit că au fost eliberate 700 de persoane, în special din Serbia, România și Ucraina. În ciuda acestor grațieri, pedepsele lor nu vor fi anulate, conform declarațiilor făcute de Gulyas. Dacă cei eliberați nu vor părăsi Ungaria în termen de 72 de ore și sunt ulterior reținuți de poliție, vor fi arestați din nou.

Această măsură a stârnit însă nemulțumire în Ungaria, unde alți prizonieri protestează împotriva eliberării infractorilor condamnați. Aproximativ 13% dintre toți prizonierii sunt condamnați pentru contrabandă, ceea ce a generat îngrijorare printre activiștii pentru drepturile omului.

După ce a aflat despre această măsură luată de autoritățile maghiare, vineri, 19 mai, guvernul austriac a reacționat cu vădită iritare. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat că ministrul Gerhard Karner i-a ordonat directorului general pentru Securitate Publică din Austria să contacteze imediat autoritățile maghiare și să pregătească eventuale contramăsuri.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne austriac a precizat că traficanții de persoane sunt considerați „criminali care pot fi asociați cu crima organizată, deoarece ei pun în pericol viețile oamenilor prin actele lor brutale”. De asemenea, el a menționat că, pe lângă intensificarea controalelor la frontieră, se examinează și alte măsuri pentru a face față acestei situații îngrijorătoare.

DISTRIBUIE