fbpx
sâmbătă, 13 aprilie 2024
Informația fără granițe


Autocarele pot transporta pasageri în străinătate și către România, dar cu respectarea unor condiții obligatorii

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România În evidență Informații utile Știri - marți, 19 mai 2020 Etichete: , , , ,

Conform Hotărârii de Guvern adoptată și publicată în Monitorul Oficial luni, 18 mai, operatorii de transport internaţional de persoane pot efectua curse din România către toate statele de destinaţie și din ţările de destinaţie în România, cu respectarea anumitor condiții obligatorii, a declarat, luni seara, ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

„Operatorii de transport internaţional pot efectua curse în alte ţări unde doresc să ajungă cetăţeni români, cu respectarea anumitor condiţii, şi am informaţia că sunt deja solicitări pentru şapte curse cu muncitori sezonieri spre Spania, Italia, Franţa şi Germania”, a spus Bode.

„Prin reglementările introduse în Hotărârea de Guvern de astăzi, adoptată şi publicată astăzi în Monitorul Oficial, dăm posibilitatea operatorilor de transport internaţional de persoane să realizeze aceste curse din România către toate statele de destinaţie, state unde doresc să ajungă cetăţenii români şi, foarte important, din ţările de destinaţie în România. Noi am menţinut măsura suspendării transportului internaţional de persoane cu câteva excepţii. Excepţiile sunt condiţionate de îndeplinirea cumulativ a trei condiţii”, a specificat ministrul Transporturilor citat de Agerpres.

Prima condiție: Operatorul care realizează acel transport trebuie să se asigure că cetăţenii care doresc să călătorească înspre Spania, Franţa sau Germania au contract de muncă valabil în ţara de destinaţie, respectiv au drept de şedere valabil. De asemenea, operatorul de transport trebuie să se asigure că cetăţenii care doresc să se întoarcă în România au avut un contract de muncă în ţara de unde solicită să fie transportaţi în România sau au avut domiciliu acolo.

A doua condiție: Operatorul de transport trebuie să anunţe Autoritatea Rutieră Română cu cel puţin 24 de ore înainte de efectuarea cursei cu privire la lista de pasageri, de unde ia călătorii, unde îi duce, destinaţia.

A treia condiție: Este cea legată de obligaţia operatorului de transport rutier şi a persoanelor în ceea ce priveşte măsurile necesare pentru respectarea normelor, recomandărilor autorităţilor pentru evitarea aglomeraţiilor şi pentru protecţia şi siguranţa pasagerilor.

„Vreau să vă spun că în această seară am primit informaţia de la Autoritatea Rutieră Română că sunt deja solicitări pentru şapte curse spre Spania, spre Italia, spre Franţa, spre Germania din România cu muncitori sezonieri şi sunt convins că şi din ţările respective vor fi aduşi cetăţeni în România”, a mai adăugat ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

DISTRIBUIE