vineri, 21 iunie 2024
Informația fără granițe


Avion cu 134 de pasageri, ieșit de pe pistă în timpul aterizării. „Am ajuns pe câmp”

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Din diaspora Știri - duminică, 27 noiembrie 2022 Etichete: , , , , , , ,

Aeroportul Waterloo din proximitatea orașului canadian Kitchener (Ontario) a fost închis traficului comercial în cursul zilei de vineri, 25 noiembrie, după ce un avion al companiei Flair Airlines „a ieșit de pe pistă” la scurt timp după ce a aterizat, în jurul orei 6:30 a.m. așa cum au declarat oficialii aeroportului și companiei aeriane, potrivit CNN.

Zborul Flair Airlines F8 501 de la Vancouver (Columbia Britanică) la Kitchener-Waterloo (Ontario) avea la bord 134 de pasageri plus echipajul aeronavei, când a ieșit de pe pistă la sfârșitul aterizării pe Aeroportul Internațional  din Regiunea Waterloo, a declarat un purtător de cuvânt al companiei aeriene. Aeroportul se află lângă localitățile Kitchener și Breslau, la aproximativ 105 kilometri sud-vest de Toronto.

Nu au fost raportate cazuri de persoane rănite, iar pasagerii au fost debarcați din aeronavă și apoi transportați cu autobuzele la terminal. Avionul a rămas într-o zonă ierboasă din afara pistei, cu vehicule de urgență în jurul său, așa cum arată fotografiile făcute de Tracey Quast, un locuitor din Waterloo.

Paul Anstett, rezident din Kitchener, se număra printre pasagerii de la bordul zborului. El a declarat pentru CTV News Kitchener că avionul a aterizat puțin mai departe de-a lungul pistei, decât ar fi fost în mod normal, deoarece nu s-a putut opri suficient de rapid. Anstett a precizat că vizibilitatea era bună la acea vreme, dar pista părea umedă și „cam bătea vântul”.

„De fapt, tocmai mă întrebam dacă el (pilotul) va face o atingere și va decola din nou, dar nu a făcut-o, propulsoarele de marșarier și motorul au pornit și am început să încetinim. Dar, dintr-o dată, avionul a dansat puțin. Se mișca dintr-o parte în alta și, desigur, am ajuns pe câmp. Sunt fericit că a fost un teren plan și nu a existat un șanț sau ceva în care oamenii ar fi putut fi răniți”, a adăugat Anstett.

El și-a amintit că aterizarea s-a simțit „puțin săltăreață”, dar a remarcat că „nu a existat deloc panică în cabină” atunci când aeronava Boeing 737 a ieșit de pe pistă. El a spus că odată ce avionul s-a oprit, pilotul a făcut un anunț că a avut loc „un incident”. La scurt timp după aceea, pompierii s-au urcat în avion pentru a verifica dacă există persoane rănite.

Pasagerii au putut apoi să coboare din avion și să se îmbarce în câteva autobuze urbane, care i-au dus la terminal. Pasagerii au putut să-și ia cu ei bagajele de mână, dar mulți încă nu și-au primit bagajele de cală.

Anstett, care călătorește în mod regulat în Vancouver pentru că acolo lucrează, a menționat că această experiență nu îl va descuraja să zboare din nou cu Flair Airlines. Ironic, el a precizat că există unele lucruri pe care compania aeriană le-ar putea îmbunătăți.

„Tocmai am primit un SMS de la Flair în care mă întreba cum a fost experiența mea cu Flair de astăzi și am cam râs de asta. Probabil că voi răspunde și voi spune că experiența a fost bună, dar ar putea fi și mai bine dacă aș fi adus data viitoare la terminal, în loc de câmp”, a glumit el.

„Conform procedurii aeroportului, echipa noastră a răspuns la incident pentru a asigura securitatea celor de la bord”, s-a precizat în declarația oficialilor instituției aeroportuare.

Consiliul pentru Siguranța Transporturilor din Canada a declarat că a recrutat o echipă de anchetatori pentru a „strânge informații și a evalua evenimentul”.