luni, 20 mai 2024
Informația fără granițe


Bătrân dus din România în Spania cu promisiunea unui loc de muncă, dar obligat să cerșească 18 ore pe zi timp de 2 ani

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - marți, 18 februarie 2020 Etichete: , , , , , , ,

Trei persoane de cetățenie română au fost puse sub arest de autoritățile spaniole din Barcelona care au descoperit că exploatau un bărbat român de vârstă înaintată pentru cerșit, scrie ziarul La Republica. Potrivit celor relatate de autorități, bătrânul obligat să cerșească a fost dus de cei trei infractori în Spania în anul 2016 cu promisiunea unui loc de muncă, dar o dată ajuns acolo a fost obligat de aceștia să cerșească bani în stradă.

Ancheta a început în luna august a anului 2018, după ce serviciile sociale ale primăriei din Barcelona au identificat un posibil caz de exploatare prin cerșit a unui bărbat care cerea ajutor financiar din partea trecătorilor în cartierul Gràcia din localitate. Ulterioare investigații ale polițiștilor spanioli au dus la constatarea faptului că bărbatul era de cetățenie română și fusese convins de o familie compusă din doi bărbați și o femeie de naționalitatea română să meargă în Spania, unde i s-a promis că va avea un loc de muncă bine retribuit. Cei trei infractori au profitat astfel de situația precară din țară a bătrânului, care nu avea un loc de muncă sau alte resurse din care să trăiască, nu avea o calificare profesională și locuia într-o casă care avea nevoie urgentă de reparații, pentru a-l exploata spre folosul lor în Spania, mai ales că victima se pare că nu avea nici rude care să-l caute.

Odată ajuns în Spania, bătrânului român i s-au luat documentele de identitate și i-a fost dat un carton cu un text scris în spaniolă, apoi fost obligat de cei trei indivizi să cerșească în stradă timp de 18 ore în fiecare zi pentru mai bine de doi ani, aducându-le acestora un profit între 300 și 500 de euro pe zi. Victima era obligată să doarmă pe o bancă, în stradă, în zona Jardinets de Gràcia din Barcelona. Orele petrecute în stradă, în poziții forțate, au afectat puternic sănătatea bătrânului, care a ajuns de multe ori chiar să-și facă nevoile în pantaloni, iar în cele din urmă medicii au fost nevoiți și să-i amputeze piciorul stâng din cauza problemelor provocate de faptul că stătea zilnic, ore în șir, nemișcat.

Bătrânul exploatat de familia de români. Foto: Mossos d’Esquadra – Barcelona

Banii proveniți din cerșit erau folosiți apoi de către exploatatori pentru achiziționarea de proprietăți în România și cheltuiți pe jocuri de noroc, în special „Barbut”, mai relatează autoritățile. Anchetatorii au reușit să-i identifice pe cei trei infractori care-l exploatau pe bătrân și unul dintre ei a fost arestat pe data de 19 ianuarie în Barcelona, în timp ce ceilalți doi membri ai grupului au reușit să fugă în România. Autoritățile spaniole au emis însă mandate de arestare europene pe numele lor și de curând au fost arestați și ceilalți doi infractori în țară, fiind apoi extrădați în urmă cu câteva zile în Spania pentru a fi judecați. Aceștia sunt acuzați de apartenență la un grup infracțional organizat și trafic de persoane.