duminică, 21 iulie 2024
Informația fără granițe


Bătrână moartă în Austria, îngrijitoarea română este acuzată de familie că nu i-a acordat atenția cuvenită

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - vineri, 11 februarie 2022 Etichete: , , , , ,

O femeie de naționalitate română, care lucra ca îngrijitoare la domiciliu pentru o pensionară în vârstă de 93 de ani, din localitatea austriacă Apetlon (Neusiedl am See) din Burgenland, este acuzată de familia bătrânei că nu a intervenit atunci când nonagenara a căzut în propria locuință, informează Kronen Zeitung. Acuzația spune că îngrijitoarea nu a anunțat pe nimeni, ceea ce a dus la un sfârșit tragic, deoarece bătrâna a murit puțin mai târziu.

Potrivit precizărilor nepoatei victimei, bunica sa ar fi căzut probabil în timpul nopții. Îngrijitoarea se afla și ea în apartament în acel moment. Pentru că bunica nu a sunat așa cum o făcea în fiecare dimineață, unchiul nepoatei a sunat el în cele din urmă. Îngrijitoarea a răspuns la telefon și i-a spus: „Bunica stă întinsă pe podea”.

Imediat, familia a venit la locuința bătrânei și a găsit-o căzută la pământ. Îngrijitoarea stătea la câțiva metri distanță de ea. „Bunica abia șoptea și era deshidratată”, povestește nepoata. Întrebată de ce nu a ajutat-o, îngrijitoarea a spus: „Nu am vrut”.

Chemată de urgență, ambulanța a transportat-o pe bătrână la spital. Când nonagenara a fost readusă mai târziu acasă ea era încă slăbită. La cererea familiei, îngrijitoarea a fost concediată în aceeași zi de agenția la care lucra. Bătrâna a decedat în noaptea următoare.

Decesul bunicii a determinat apariția unor întrebări firești pentru familia îndoliată. „De ce îngrijitoarea nu a sunat pe nimeni, deoarece ea avea toate numerele de telefon?  Ce s-ar fi întâmplat dacă unchiul ar fi sunat mai târziu?”, se întreabă acum nepoata. Bătrâna era nemulțumită de îngrijitoare, deoarece nu reacționa mereu când era chemată. „Bunica nu se mai putea deplasa, dar era pe deplin conștientă”, explică nepoata.

Nu a fost depusă nicio plângere, deoarece familia nu a dorit ca victima să fie autopsiată. Dar a vrut să facă public cazul. „Așa ceva nu trebuie să se mai întâmple niciodată. Nu vrem ca altcineva să fie nevoit să experimenteze așa ceva”, spune nepoata.

Familia este profund afectată și consideră că agenția de îngrijire Opifera, la care lucra românca, este responsabilă de tot ce s-a întâmplat. Mai mult, le reproșează reprezentanților agenției faptul că nu au considerat că merită efortul să vină și să discute cu familia îndoliată.

În replică, reprezentanții agenției Opifera subliniază că au reacționat rapid și că asistenta a fost retrasă în aceeași zi. „Îngrijitoarea supraveghea bătrâna de mult timp. Nu a fost niciodată nimic, are referințe bune. Ea a declarat că a pus o pătură peste nonagenara căzută. Nu se poate spune nimic despre acuzații. Este un îngrijitor independent”, spun cei de la Opifera.