vineri, 13 septembrie 2024
Informația fără granițe


Bătrână ucraineană singură în fața ocupației ruse. Casele din jur au fost distruse de tancuri: „Nu mi-e teamă, am mai trăit un război”

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Știri - joi, 7 aprilie 2022 Etichete: , , , , ,

Halina, o bătrână în vârstă de 90 de ani, a devenit un simbol al rezistenței ucrainene din Hostomel, în fața trupelor ruse de ocupație. Ea a trăit de una singură în casă, în ultima lună de zile, când în apropiere erau uciși oameni și clădiri erau distruse de tancurile armatei ruse: „Sunt bătrână, nu mă mai sperie nimeni. Nu mă tem de sovietici, în copilărie am trăit și al Doilea Război Mondial”, a mărturisit Halina soldaților ucraineni, după ce rușii au părăsit orașul.

Cu pisoii și CU cele patru rațe în jurul ei, a trăit singură ororile rușilor din Hostomel, oraș la periferia Kievului, în apropierea unui aerodrom. Suburbia a fost puternic disputată de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie. Majoritatea celor 16.000 de locuitori ai săi au fugit. În urmă cu câteva zile, trupele ucrainene au reluat controlul asupra suburbiilor Hostomel, Bucea şi Irpin.

Halina nu a fugit niciodată să se ascundă în vreun adăpost de protecție civilă și pentru faptul că nu era niciunul în apropierea casei sale. „Sunt bătrână, nu mă sperie nimeni. De sovieticii nu mă tem, în copilărie am trăit și al Doilea Război Mondial”. Ea încă îi mai numește pe ruși „sovietici”. Pentru că pentru ea Zidul Berlinului nu s-a prăbușit niciodată și URSS mai există, dar fără Ucraina.

„Spuneau că sunt o putere mondială, dar – își amintește femeia – când eram cu ei (în URSS-n.r.) nici măcar hârtie igienică nu aveam, foloseam ziare”.

Halina, la cei 90 de ani ai săi, cunoaște bine arta supraviețuirii. „Mai bine de o lună am mâncat ce am cules anul trecut din mica mea grădină: cartofi, morcovi și sfeclă roșie”. Și în timp ce tancurile distrugeau casele din jurul ei, Halina pregătea borcanele pentru legumele pe care le va pune la murat și care o vor ajuta ​​să nu moară de foame.

În aceste zile, când soldații ucraineni au preluat controlul orașului, au mers să o viziteze și să-i ducă ceva de mâncare. Ea a spus unui soldat care i-a înmânat produsele alimentare: „Dă-mi adresa ta, vreau să-i trimit o scrisoare soției tale și să-i spun că ești un om bun”.

Halina împreună cu soldații ucraineni care i-au dus de mâncare. Foto: ANSA

Unsprezece cadavre au fost găsite într-un garaj din Hostomel, a transmis fostul ministru de Interne, Arsen Avakov, potrivit căruia victimele masacrului sunt civili uciși de soldații ruși și peste 400 de locuitori  sunt daţi dispăruţi, după 35 de zile de ocupaţie rusă, potrivit șefului administrației militare din localitate, Taras Dumenko.

„Știm despre oameni că au fost uciși, există confirmări, fotografii și înregistrări video, dar încă nu îi putem găsi. Atunci când era legătură telefonică, martorii oculari au putut să ne transmită aceste informații, dar încă nu îi putem găsi” – a explicat Dumenko.

Hostomel, după ocupația rusească

Potrivit acestuia, armata rusă l-a ucis pe liderul comunităţii locale, Iuri Prilipko, precum şi pe voluntarii Ruslan Karpenko și Ivan Zoria. Cadavrele acestora au deja fost găsite. Dumenko a mai declarat că invadatorii i-au răpit pe soțul și fiul unui medic din Hostomel, care încă nu pot fi găsiţi. De asemenea, se caută cadavrul șefului pompierilor de pe aeroportul Hostomel.

Potrivit lui Dumenko, rușii „au curățat urmele atrocităților pe care le-au comis”. „Puteai să mergi în direcția Hostomel, iar de-a lungul drumului, erau mașini cu trupuri neînsufleţite împușcate, inclusiv copii. La întoarcere, aceste cadavre nu mai erau, dispăruseră” – a remarcat Dumenko.