marți, 16 aprilie 2024
Informația fără granițe


Belgia împotriva „dumpingului social”: peste 100 de TIR-uri românești, poloneze și lituaniene au fost puse sub sechestru

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - luni, 2 martie 2020 Etichete: , , , , , , , , ,

Belgia continuă lupta împotriva dumpingului social din domeniul transportului de mărfuri prin punerea sub sechestru a peste 100 de TIR-uri străine în numai o săptămână, în localitățile Zeebrugge și Pittem, provincia Flandra de Vest. Șoferii automarfarelor, relatează site-ul belgian VRT NWS, erau români, polonezi și lituanieni.

Potrivit sursei citate, 14 TIR-uri care aparțineau unei firme de transport din Lituania au fost confiscate în data de 23 februarie 2020 în Zeebrugge, iar în cursul zilei de duminică, 1 martie 2020, autoritățile locale au organizat o operațiune judiciară de amploare prin care au pus sub sechestru alte 89 de automarfare românești și poloneze parcate în zonele industriale ale localităților menționate mai sus.

Un număr de 87 de șoferi de origine română și poloneză au fost astfel interogați de către inspectorii de muncă în operațiunea de ieri și s-a constatat că, în ciuda faptului că efectuează curse doar pe teritoriul Belgiei, aceștia au contracte de muncă înregistrate în țara de origine.

„Probabil este un caz clasic de dumping social. Șoferi polonezi, români și lituanieni sunt aduși la muncă în Belgia. Își petrec nopțile în Zeebrugge, dar majoritatea curselor sunt în interiorul Belgiei. Au contracte de muncă înregistrate în țara natală și nu primesc salarii la nivelul Belgiei. În practică, asta înseamnă că angajatorii pot plăti trei șoferi la prețul unui șofer belgian. Este concurență neloială”, a declarat inspectorul de muncă Filiep De Ketelaere.

„Din moment ce, de obicei, șoferii dorm în cabina TIR-ului, ne-am pus de acord cu angajatorii lor să fie trimiși înapoi în Polonia, România sau Lituania”, a mai adăugat De Ketelaere.

DISTRIBUIE