miercuri, 28 februarie 2024
Informația fără granițe


Beneficiile consumului de prune uscate pentru sănătate și frumusețe

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Informații utile - miercuri, 16 noiembrie 2022 Etichete: , , , ,

În ciuda faptului că mulți nutriționiști ne avertizează împotriva consumului excesiv de fructe uscate, deoarece sunt foarte bogate în calorii sau pot provoca unele alergii, prunele uscate au o mulțime de caracteristici care merită atenția noastră.

Interesant este faptul că aceste fructe au mai multe calități pozitive când sunt deshidratate, decât proaspete. Prunele uscate aduc beneficii neprețuite organismului, fără a afecta silueta și pot înlocui cu succes dulciurile care au, în marea lor majoritate, o compoziție mult mai nocivă.

În ciuda conținutului ridicat de calorii, prunele uscate saturează rapid corpul și ameliorează foamea, așa că nu ar trebui să vă faceți griji cu privire la kilogramele în plus. În continuare vă vom dezvălui de ce prunele uscate pretind că sunt cele mai benefice fructe uscate.

Compoziția prunelor uscate

Compoziția acestor fructe include o cantitate considerabilă de substanțe benefice și importante pentru organism:

 • vitamine – grupele A, B, C, E, K și PP;
 • minerale – magneziu, zinc, potasiu, fier;
 • aminoacizi;
 • fibre vegetale;
 • glucoză;

Se recomandă consumul zilnic a 4-6 prune uscate. Dacă nu ați inclus înainte acest fruct deshidratat în dieta voastră, atunci nutriționiștii vă sfătuiesc să îl introduceți treptat: începeți cu câteva fructe și după un timp (o săptămână sau două) puteți crește volumul.

Curăță sistemul digestiv

Prunele uscate sunt o sursă naturală de fibre solubile și insolubile. Cele insolubile susțin curățarea regulată a intestinului: fibrele vegetale moi accelerează procesul metabolic și îmbunătățesc permeabilitatea intestinală.

Fibrele solubile echilibrează sistemul digestiv și ajută la absorbția nutrienților din alimentele pe care le consumăm. Prunele uscate sunt incluse în multe diete nu numai pentru că nu dăunează siluetei, ci și pentru că elimină excesul de lichid din organism.

Au un efect pozitiv asupra țesutului osos

Prunele uscate conțin o cantitate mare de antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi (aceștia sunt responsabili de accelerarea procesului de îmbătrânire), ajută la întărirea și refacerea țesutului osos, motiv pentru care prunele uscate se recomandă să fie incluse în dieta persoanelor de vârstă mijlocie care pot fi predispuse la osteoporoză (sindrom progresiv ce afectează procesul de formare osoasă și crește fragilitatea țesutului osos).

Previn apariția cancerului

Datorită conținutului ridicat de vitamina A și a proprietăților antioxidante, prunele uscate pot reduce riscul apariției mai multor tipuri de cancer. În plus, aceste fructe uscate întăresc organismul și întăresc imunitatea.

Reglează sistemul circulator

Există doi acizi cafeocolici în compoziția prunelor uscate, neoclorogenic și clorogenic, care joacă un rol important în funcționarea sistemelor endocrin și cardiovascular: reduc probabilitatea apariției bolilor și scad nivelul de glucoză, eliminând colesterolul „rău” din sânge. Normalizează hipertensiunea arterială și întăresc pereții vaselor de sânge.

Îmbunătățesc funcția creierului și starea emoțională

Glucoza și vitaminele B conținute în prunele uscate ajută la îmbunătățirea memoriei și la creșterea activității creierului, a capacității de concentrare și la dezvoltarea perseverenței. Un alt avantaj constă în reducerea probabilității dezvoltării depresiei și a progresiei acestei afecțiuni, iar starea emoțională și psihologică a unei persoane revine la normal.

Îmbunătățesc starea generală a corpului

Pe lângă efectul pozitiv asupra inimii și a sistemului nervos, prunele uscate sunt un excelent agent antibacterian care elimină microorganismele dăunătoare din organism.

Îmbunătățesc vederea

Dinamica pozitivă a consumului de prune uscate poate fi urmărită și în mod oftalmologic: vitaminele din grupele A, C și E îmbunătățesc vederea și opresc dezvoltarea mai multor boli oculare.

Reduc îmbătrânirea

Prunele uscate sunt cunoscute nu numai datorită beneficiilor pe care le aduc sănătății. Aceste fructe se găsesc adesea în compoziția măștilor și a produselor de înfrumusețare, iar acest lucru nu este deloc un accident. Prunele uscate nu numai că hrănesc corpul, dar ajută și la menținerea frumuseții naturale și a prospețimii pentru o lungă perioadă de timp.

Retinolul, o substanță care se găsește în compoziția prunelor uscate și face parte din grupa vitaminei A, funcționează ca un antioxidant ce este utilizat pentru a corecta modificările pielii legate de vârstă.

Retinolul redă tenului o notă de frumusețe și prospețime, previne apariția prematură și abundentă a ridurilor, face pielea mai elastică și mai puțin moale, motiv pentru care este adesea adăugat în compoziția produselor cosmetice cu efect de întinerire.

Acest lucru nu înseamnă că retinolul este util doar pentru persoanele în vârstă, el menține starea generală și echilibrul pielii, încetinește procesul de îmbătrânire și este o componentă importantă în îngrijirea pielii și pentru cei tineri.

Deseori, prunele uscate sunt adăugate în compoziția măștilor și a altor produse de îngrijire corporală datorită bogăției lor de vitamine, deoarece hidratează și catifelează pielea, îi conferă elasticitate și, cel mai important, reduce inflamațiile și ameliorează iritațiile.

Revigorează creșterea și aspectul părului

Proprietățile benefice ale consumului prunelor uscate parcă nu se mai termină: sunt utile atât pentru piele, cât și pentru păr. Deoarece sunt bogate în fier, ele previn căderea părului, îmbunătățesc pigmentarea și ameliorează uscarea vârfurilor firelor de păr.

Nutrienții din celelalte grupe de vitamine conținute în prunele uscate sunt și ei o sursă de creștere și îngroșare a părului, fac firele de păr mai puțin casante și le conferă o strălucire naturală.

Utilizarea prunelor uscate în bucătărie

Pot fi consumate în mod natural. Ca orice fructe uscate, prunele sunt cel mai bine folosite în forma lor naturală. Au fost deja supuse unui tratament termic, astfel încât principalul lucru este să le clătiți bine înainte de a le mânca (puteți chiar să le înmuiați în apă timp de câteva ore pentru a spăla eventualele substanțe care au fost folosite la uscare).

Există numeroase modalități de a include prunele uscate în dieta voastră. Acestea reprezintă un plus excelent pentru produsele de patiserie, aperitive și salate. Prunele uscate pot fi adăugate la o gamă largă de meniuri sănătoase. Sunt moi, dulci și profund aromate.

Uneori oamenii adaugă prune uscate în anumite băuturi pentru a le spori aroma. Se pot mânca împreună cu carne de pui, de porc, se pot face plăcinte de sărbători, brioșe și prăjituri.

Depozitarea prunelor uscate

Pentru a prelungi perioada de valabilitate a prunelor uscate, memorați următoarele recomandări:

 • păstrați prunele uscate într-un loc răcoros și întunecat;
 • păstrați-le într-un recipient de sticlă cu capac (durată de valabilitate până la 12 luni) sau în pungi (3-6 luni);
 • pentru păstrarea pe termen lung a prunelor uscate, puneți-le în congelator;
 • asigurați-vă că închideți ermetic recipientul cu prune uscate după fiecare utilizare;
 • nu depozitați prune uscate lângă produse cu miros pronunțat;
 • dacă le păstrați la frigider, puneți prunele uscate pe ușă sau în sertarul pentru legume.

Multă vreme, pentru prepararea prunelor uscate, fructe de prun proaspete și coapte erau uscate la soare. Dar din anii 30 ai secolului trecut se folosește deshidratarea acestora cu ajutorul cuptoarelor.

Nu orice soi de prune poate fi transformat în prune uscate, ci doar cele mici și medii ca mărime (cele mari se usucă greu), cu sâmburi mici și conținut de zahăr mai mare de 12%. Dintr-un kilogram de prune proaspete se pot obține 200-250 grame de prune uscate.