sâmbătă, 20 iulie 2024
Informația fără granițe


Birourile Caf și Patronato din Italia pot ajuta cetățenii români din această țară în diverse probleme de muncă și sociale

Scris de: Daniela Stoica , înv Informații utile Prima pagină - marți, 28 ianuarie 2020 Etichete: , , , , ,

O mare parte dintre lucrători, dar și șomerii sau pensionarii, apelează în Italia la birourile Caf, Patronato sau la sindicate pentru a-și rezolva diverse probleme de protecție socială, fiscală sau legate de locul de muncă.

În Italia, centrele de asistență fiscală (CAF) sau centrele de asistență fiscală autorizate (CAAF) sunt organizații la care angajatorii și lucrătorii deopotrivă apelează pentru a primi asistență fiscală în diverse probele de muncă și sociale.

Serviciile oferite de birourile CAF sunt următoarele :

  • CAF completează pentru toti angajații sau pensionarii formularul fiscal 730 (declarația anuală de venit) pentru recuperarea eventualelor credite de impozit.
  • CAF completează și transmite telematic formularul fiscal UNICO.
  • CAF completează și transmite gratuit formularul DSU necesar la obținerea certificatului ISEE utilizat pentru a beneficia de reduceri și scutiri de plată la anumite servicii publice (școală, creșă sau grădiniță, burse de studiu, înscrierea pe liste pentru locuințe sociale).

Pentru menajere (colf) și îngrijitoare (badante):

Centrele de Asistență Fiscală oferă ajutor în redactarea documentelor necesare pentru întocmirea, modificarea sau închiderea contractelor de muncă, precum și la redactarea fluturașului de salariu și a plății trimestrale a contribuțiilor de asigurări sociale.

„MODELLI RED”: CAF oferă asistență în completarea și transmiterea la INPS a formularului RED.

Atenție! CAF ul nu se ocupă de pensii sau alocații!

Patronatul este o instituție prezentă în Italia care exercită funcții de asistență și protecție pentru lucrători, pensionari și toți cetățenii prezenți pe teritoriul statului; este practic reprezentarea directă a unei organizații sindicale, angajatoare sau asociaționale și oferă servicii persoanelor angajate, lucrătorilor independenți sau ambelor categorii.

Pentru a evita confuziile legate de servicii între CAF și PATRONATO:

„Patronato”, în colaborare cu avocați și medici, oferă servicii gratuite de consultanță și asistență pentru:

  • controlul contribuțiilor de asigurări sociale;
  • pensie anticipată, pensie de bătrânețe, pensie de invaliditate;
  • șomaj;
  • maternitate, concedii de boală, invaliditate;
  • accidente de muncă și boli profesionale;
  • invaliditate și invaliditate cu însoțitor;
  • bonus nou- născuți (bonus bebè).

Atât birourile CAF cât și cele PATRONATO au devenit deosebit de utile și chiar indispensabile de cele mai multe ori pentru cetățenii care trăiesc și lucrează pe teritoriul Italiei.

De asemenea, sindicatele confederale CGIL, CISL, UIL, pun la dispoziție birouri de asistență pentru străini, oferind asistență pentru dosarele de cetățenie și bineînțeles asistență sindicală în reglementarea raportului de muncă, cu consultanță juridică necesară.

Informațiile ne-au fost puse la dispoziție de Radu Nicolae.