marți, 16 aprilie 2024
Informația fără granițe


Bloc locuit de 138 de persoane, cuprins de flăcări în Spania. Clădirea riscă să se prăbușească

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora În evidență Prima pagină Știri - joi, 22 februarie 2024 Etichete: , , ,

UPDATE: Patru morți, 14 răniți și 20 de persoane dispărute până la această oră, vineri, 23 februarie, orele 10:22.

Știrea inițială:

Un incendiu masiv a cuprins un edificiu de locuințe de 14 etaje în cartierul Campanar din Valencia (Spania), provocând panică și mobilizarea masivă a echipelor de intervenție.

Alerta a fost dată puțin după ora 17:30 (ora Spaniei), când flăcările au început să se răspândească rapid, afectând majoritatea etajelor clădirii situate între străzile Maestro Rodrigo și Poeta Rafael Alberti.

Până acum, bilanțul victimelor indică șapte răniți, inclusiv trei pompieri, conform rapoartelor inițiale. Incendiul a generat o coloană uriașă de fum și flăcări, vizibilă de la distanță, complicând eforturile de evacuare și stingere, relatează El Pais.

Clădirea, construită la începutul anilor 2000 și locuită de 138 de persoane, prezintă un risc major de prăbușire din cauza vitezei cu care flăcările s-au răspândit.

În fața dezastrului, serviciile de urgență au acționat prompt, desfășurând un spital de campanie și solicitând asistența Unității Militare de Urgență (UME), care a fost activată pentru a susține eforturile de intervenție. Poliția a închis accesul în zonă pentru a facilita operațiunile de salvare și pentru a preveni accidentele.

Tineri refugiați pe un balcon, așteptând să fie salvați de pompieri. Foto: El Pais

Locuitorii și martorii evenimentului sunt șocați de amploarea incendiului:

„Nu pot să înțeleg cum, în anul 2024, un edificiu nou poate arde în acest mod”, a declarat Juan Luis López, un cetățean care locuiește în zonă, evidențiind sentimentul de incredulitate și consternare care domină comunitatea.

Rubén Montero, din Asociația de Pompieri din Comunitatea Madrid, a subliniat dificultatea stingerii unui incendiu de asemenea magnitudine, accentuând provocările generate de vânt și de materialele inflamabile din compoziția clădirii.

Foto: El Pais

Într-un gest impresionant de solidaritate, personalul de urgență a cerut sprijinul medicilor și asistenților medicali prezenți printre voluntari pentru a ajuta la gestionarea situației.

De asemenea, a fost instalat un număr de telefon pentru familiile persoanelor afectate, iar autoritățile locale și naționale, inclusiv Poliția Națională și Crucea Roșie, au fost mobilizate pentru a oferi asistență și sprijin.

Incendiul a provocat, de asemenea, întreruperea traficului în zonele adiacente și a determinat evacuări de urgență, în timp ce eforturile de salvare continuă să fie dificile din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile și a riscului de prăbușire a clădirii.

DISTRIBUIE