marți, 23 aprilie 2024
Informația fără granițe


Bordel organizat în Marea Britanie de șapte români. Exploatau fete aduse din România pentru prostituție

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Din diaspora Știri - miercuri, 15 iunie 2022 Etichete: , , ,

Un grup infracțional, format din șapte persoane de naționalitate română și un englez, este acuzat de trafic de persoane. Cei 8 inculpați vor fi judecați de Tribunalul din Swindon (Wiltshire) în următoarele șapte săptămâni, patru dintre ei fiind deja arestați. Ei au traficat și exploatat fete din România pentru a practica prostituția în Swindon și alte orașe din comitatul Wiltshire (South West England).

Conduși de Gigi Ciobanică, în vârstă de 45 de ani, membrii grupului infracțional forțau tinere conaționale să practice prostituția. Le transportau cu mașina la adresele clienților, după care le luau o mare parte din câștiguri, potrivit informațiile pe care le dețin procurorii englezi.

În plus, foloseau un imobil închiriat de la localnicul Priyantha Yakdehige, cunoscut sub porecla de Lal, un fel de „baron” local în Purton, localitate din vecinătatea orașului Swindon. Situat pe strada Whitehead din centrul localității, imobilul fusese transformat de inculpați într-un bordel unde trei femei vindeau servicii sexuale.

Acestea răspundeau la comenzile bărbaților sau în fața „femeii alfa”, așa cum era supranumită Cristina Olaru, partenera lui Ciobănică, care ea însăși a fost adusă în Marea Britanie ca prostituată, dar care a urcat în ierarhia grupului infracțional de-a lungul timpului.

Cei opt inculpați au fost acuzați de trafic de persoane și vor fi judecați în mai puțin de două luni. Aceștia sunt:

  • Priyantha Yakdehige, 53 de ani, din Vasterne Close, Purton. El este, de asemenea, acuzat de păstrarea unui bordel folosit pentru prostituție și spălare de bani;
  • Cristina Olaru, 29 de ani, din Commercial Road, Swindon. Ea este, de asemenea, acuzată de controlul prostituției pentru câștig și spălare de bani;
  • Gigi Ciobanică, 45 de ani, din Grasmere Road, Birmingham. El este acuzat și de spălare de bani;
  • Victoria Olaru, 25 de ani, din Commercial Road, Swindon;
  • Dănuț Crețu, 27 de ani, din The Chase, Croydon;
  • Ionuț Vulpe, 26 de ani, din Drumul Comercial, Swindon;
  • Ion Stroie, 34 de ani, fără domiciliu fix;
  • Daniel Cobzaru, 38 de ani, din High Road, Leyton.

Yakdehige „știa perfect ce se întâmplă, dar era bucuros să închidă ochii atâta timp cât chiria era plătită”, a precizat procurorul Nick Tucker în expunerea cazului, după care a adăugat că Yakdehige însuși a fost cel care a semnalat încă din 2015 îngrijorarea că anumite prostituate își desfășoară activitatea într-o altă proprietate a sa, la Clarendon Cottages.

Procurorul a susținut că acel denunț a fost făcut „pentru că a vrut să-și acopere spatele” și că una din prostituatele găsite atunci, Victoria Olaru, a continuat să locuiască în celelalte proprietăți ale sale.

După numeroasele vizite ale celor de la asistența socială, poliția a suspectat faptul că tinerele lucrau pentru un grup infracțional organizat și a lansat o operațiune de supraveghere masivă, cu numele de cod Operațiunea Supermarine, începând cu sfârșitul anului 2017.

„Procuratura spune că Gigi Ciobanică și Cristina Olaru conduc o rețea de prostituate. Aduc fetele în Marea Britanie din România, le cazează în proprietăți deținute de Yakdehige sau asociatul său PK, fac reclamă online pentru serviciile lor și le controlează numerele de telefon care apar pe profilul lor online”, a continuat procurorul Tucker.

Acesta a precizat și faptul că prostituatele le-ar trimite mesaje text șefilor lor despre durata programărilor, precum și alte mesaje atunci când terminau partidele de sex plătit. Se presupune că inculpații le spuneau și ce preț să ceară și apoi le verificau.

Observând registrele ținute de prostituate, procurorul Tucker a întrebat: „De ce ar trebui o prostituată să țină o evidență atât de detaliată dacă nu ar fi răspunzătoare față de altcineva, care are un interes în ceea ce a câștigat”?

După aproape un an de filaj, poliția a declanșat descinderi simultane, pe 21 noiembrie 2018, și a percheziționat bordelul de pe strada Whitehead, locuința lui Ciobănică și Cristina Olaru de pe Oakwood Road, locuința partenerilor Victoria Olaru și Ionuț Vulpe din Rycote Close și casa nepotului lui Ciobanică, Dănuț Crețu, în Chandos Crescent.

La bordel au fost găsite trei prostituate, conform declarației procurorului Tucker. Un client al bordelului a spus poliției că a cheltuit acolo între 7.000 și 8.000 de lire sterline, în trei sau patru luni. De asemenea, s-au găsit jucării sexuale și aproximativ 150 de prezervative folosite, plus scrisori adresate diverșilor membri ai grupului infracțional care nu locuiau acolo.

Conform imaginilor camerelor de supraveghere din imobil, proprietatea a avut peste 700 de vizitatori între lunile ianuarie și mai 2018, dintre care majoritatea acestora au stat mai puțin de 30 de minute, a subliniat procurorul Tucker. Prostituatele au fost duse la un centru de primire a migranților unde au fost audiate, dar toate au negat că ar fi fost forțate să se prostitueze sau că inculpații le-ar fi luat o parte din câștiguri.

Potrivit rechizitoriului, partenera lui Ciobănică, Cristina Olaru, a fost implicată în stabilirea de programări și „apeluri externe” pentru celelalte fete, precum și în luarea de bani. Se mai spune că Victoria Olaru a venit pentru prima dată în Marea Britanie în decembrie 2014, pentru a lucra ca prostituată. Dar când ea și iubitul ei Vulpe au adus o tânără conațională în Marea Britanie în 2018, ar fi știut că aceasta va lucra ca prostituată, a precizat procurorul Tucker.

Procurorii mai susțin că Yakdehige a fost implicat în aranjarea zborurilor pentru ca fetele să vină la Swindon din România și că știa faptul că acestea vor lucra pentru grupul infracțional când vor sosi.

De asemenea, au fost descoperite bordeluri ilegale în Southampton și Reading, iar poliția a confiscat peste 5.000 de lire sterline. Șapte adrese au fost percheziționate în Leeds, Birmingham, Reading, Southampton și Oldham în raidurile efectuate dimineața devreme de poliția din comitatul Wiltshire. Cinci victime au fost salvate și la ora actuală sunt în grija unor ofițeri special instruiți.

Forțele de poliție locale din fiecare zonă au fost sprijinite de angajați de la Agenția Națională de Combatere a Criminalității, Unitatea Regională de Combatere a Criminalității Organizate Sud Vest.

Cei patru suspecți arestați sub suspiciunea de trafic de persoane și spălare de bani, au fost duși la secțiile de poliție din Swindon și Melksham pentru a fi audiați. Inspectorul detectiv Angela Shipp, de la Poliția Wiltshire, a declarat:

„Aceasta a fost o operațiune internațională majoră condusă de noi pentru a aresta unii dintre suspecții despre care credem că sunt membri ai unui grup de crimă organizată la nivel european, care fac trafic cu victime din România în Marea Britanie.

„Aceste bande organizate ilegale operează peste tot în lume – nu cunosc limite – și provoacă mizerie nenumăratelor victime care sunt adesea înrobite, și trebuie să trăiască în condiții adesea oribile, fără calitate a vieții și sunt forțate să intre în exploatare sexuală pentru a supraviețui”.

Procesul celor opt continuă, în ciuda faptului că inculpații resping toate acuzațiile care le sunt aduse.

DISTRIBUIE