vineri, 23 februarie 2024
Informația fără granițe


Brandul românesc „e-Mobility Rentals” lansează primul serviciu de închiriere de vehicule electrice din Europa bazat pe baterii interschimbabile

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Auto Fără categorie - miercuri, 9 noiembrie 2022 Etichete: , , , ,

Compania românească „e-Mobility Rentals” revoluționează serviciul de închiriere de vehicule electrice de pe piața europeană prin ideea înlocuirii bateriilor descărcate cu altele deja încărcate. Sute de vehicule nepoluante vor face astfel livrare de alimente în România, precum și în alte țări europene într-un viitor apropiat.

Pentru început, acest serviciu va fi destinat doar companiilor, dar foarte curând va putea fi accesat și de persoanele fizice (car sharing și închirieri auto). Vehiculele electrice cu baterii detașabile sunt de fapt cvadricicluri cu două sau trei locuri, așa cum se poate vedea pe siteul companiei e-mobility-rentals.com.

Acestea sunt echipate cu două baterii care oferă o autonomie de până la 150 km. Avantajul major este faptul că, odată descărcate, aceste baterii pot fi schimbate gratuit cu unele încărcate 100%, într-una din cele 10 stații de schimb (Swap-Station) puse la dispoziție de „e-Mobility Rentals” în București.

De asemenea, compania are de gând să își diversifice flota vehiculelor în viitorul apropiat, atât cu diverse modele de cvadricicluri, cât și cu mașini electrice, ambele cu baterii interschimbabile.

Stațiile de schimb ale bateriilor descărcate din București vor fi amplasate în puncte cheie din toate sectoarele Capitalei, astfel încât clientul să aibă acces ușor și rapid la  serviciul oferit de „e-Mobility Rentals”. În acest mod, aceste vehicule electrice pot rula non-stop, ca o mașină pe combustibil, și la prețuri semnificativ mai mici.

„Am creat un concept de închiriere care a fost inițial conceput ca un B2B, pentru a ajuta companiile de livrare de alimente precum Takeaway, Glovo, UberEats, Tazz etc., dar gama productivă de utilizare a acestui model de închiriere este benefică și pentru uz personal de către persoane.

„Cu aceste vehicule electrice, împreună cu ușurința de a schimba bateriile prin serviciul stațiilor de schimb de încărcare (disponibil printr-o aplicație pe telefon), vreau să elimin teama de a folosi mașini electrice din cauza anxietății de autonomie.

„Practic, oferim un serviciu de închiriere de vehicule electrice și scutere, care ajută pe de o parte mobilitatea urbană prin reducerea congestionării traficului, iar pe de altă parte reducerea poluării în aglomerările urbane”, a declarat Cosmin Prună, CEO al companiei „e-Mobility Rentals”.

Autonomia nelimitată în București este posibilă datorită stațiilor de schimb

Cele 10 stații de schimb vor ajuta oamenii să nu mai piardă zeci de minute încărcându-și bateria, deoarece schimbul se poate face în mai puțin de un minut. Spațiul va fi mic și va fi nevoie doar de un singur loc de parcare pentru a deservi mai multe astfel de vehicule electrice.

„Ideea schimbului de baterie a venit din nevoia de a proteja mediul și de a ajuta participanții la trafic să aibă o autonomie nelimitată. Am creat acest concept din cauza lipsei infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice precum și a tehnologiei bateriilor care încă nu ne oferă un preț optim pentru calitatea dorită.

Am vizat atât mașinile electrice, cât și trotinetele electrice cu infrastructura de baterii marca CATL utilizată de gigantul Tesla pentru o autonomie sporită a fiecărei baterii cu litiu. Atât mașinile, cât și trotinetele pot fi folosite cu bateria universală care are o autonomie de 70 km pentru mașini și 100 km pentru scutere”, a adăugat Prună.

Dintre clienții brandului „e-Mobility Rentals” se numără companiile de livrare de alimente din București, care își doresc peste 500 dintre asemenea vehicule electrice. În prezent, primele 100 de unități au ajuns în România și încă 300 vor ajunge până în primăvară.

Gama de vehicule electrice

Inițial vor fi disponibile două tipuri de vehicule electrice, unul pentru persoane (care poate fi folosit cu succes pentru catering), și altul cu spațiu de depozitare semnificativ (care poate fi folosit pentru transportul mărfurilor/produselor). Autonomia acestora va fi de aproximativ 160 km în condiții normale, dar cu ajutorul stațiilor de schimbare a bateriilor, practic autonomia va deveni nelimitată.

Cele două tipuri de vehicule electrice au două baterii CATL de 55 Ah, una cu plumb-acid și una cu litiu, fiecare oferind o autonomie de 80 km. Ele sunt amplasate sub scaunul din spate al vehiculului.

Odată ce prima baterie s-a epuizat, șoferul o poate conecta pe a doua pentru încă 80 de kilometri. Dacă un client are nevoie de mai mult de două baterii în 24 de ore,  care sunt incluse în tariful lunar de închiriere, poate ridica a treia baterie de la o stație de schimb pentru care va plăti 10 lei.

Prețurile noilor vehicule electrice

Primele 100 de unități sosite în România au un motor electric de 4 kW (5,5 CP) și pot fi conduse de tineri de minim 16 ani posesori de permis categoria B1. Un model costă în jur de 17 000 de euro. Cu bonusul oferit de programul Rabla Plus, prețul se reduce la jumătate. Mașinile pot fi cumpărate în rate de la firmele de livrare.

De anul viitor, „e-Mobility Rentals” va pune la dispoziție pe piața din România închirierea de vehicule electrice de înaltă performanță, care vor fi clasificate în clasa M1 Cars. Aceste modele premium vor avea o autonomie de aproximativ 300 km și vor putea rula cu viteze de până la 120 km/h, ceea ce va extinde semnificativ raza de utilizare a acestui serviciu de închiriere.

În consecință, „e-Mobility Rentals” va avea pentru închiriere și vânzare atât cvadricicluri, cât și mașini electrice cu baterii interschimbabile. În flotă sunt disponibile și trotinetele electrice, care folosesc aceeași baterie ca și cvadriciclurile.

Momentan, trotinetele electrice disponibile pentru închiriere au o autonomie de 100 km si pot fi conduse cu permis de categoria A (viteza maxima 80 km/h) sau B (viteza maxima 45 km/h), în funcție de modelul ales. Până în martie 2023, 100 de scutere electrice vor fi în flota de închiriere pentru a facilita cererea în sezonul primăvară-toamnă.

Compania „e-Mobility Rentals” dorește să se extindă și în alte orașe din România printr-un sistem de franciză, prin care dealerii cumpără vehicule electrice, baterii și schimburi de la importator și își folosesc cunoștințele pentru a implementa acest set de produse și servicii în aria de acoperire dorită.

Brandul românesc este prezent și în Belgia, unde plănuiește să lanseze un serviciu de închiriere cu vehicule electrice cu baterii interschimbabile. Grecia și Spania sunt și ele pe listă în viitorul apropiat.