luni, 20 mai 2024
Informația fără granițe


Brexitul se amână cu trei luni, Marea Britanie va ieși din UE pe 31 ianuarie 2020

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - luni, 28 octombrie 2019 Etichete: , , , , ,

Uniunea Europeană, reprezentată de cele 27 state care vor rămâne membre, a decis luni, 28 octombrie, să accepte solicitarea Londrei de amânare a Brexitului cu trei luni, până la 31 ianuarie 2020, a anunţat pe Twitter preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, transmit AFP şi dpa, preluate de Agerpres.

Propunerea care a fost analizată prevede o amânare a Brexitului până la 31 ianuarie 2020, dar cu posibilitatea ca Regatul Unit să iasă din UE de la 1 decembrie 2019 sau de la 1 ianuarie 2020, în caz de ratificare a acordului înainte de aceste termene.

Toate ţările UE au convenit săptămâna trecută asupra necesităţii unei a treia amânări a Brexitului pentru a evita o ieşire fără acord şi s-au pus de acord să ia o decizie asupra subiectului prin procedură scrisă, fără a fi necesară convocarea unui summit.

Regatul Unit trebuia iniţial să părăsească UE pe 29 martie 2019, o dată-limită amânată deja în două rânduri, mai întâi până la 12 aprilie şi apoi până la 31 octombrie, ora 23:00 GMT.

Un număr de peste 3,5 milioane de cetățeni europeni trăiesc în prezent în Regatul Unit al Marii Britanii și pentru a putea rămâne în continuare pe teritoriul Regatului după ieșirea din Uniunea Europeană, sau Brexit, cum este denumit de toată lumea, aceștia trebuie să depună cerere pentru a primi „statutul de rezident” sau „settled status” în limba engleză.

Potrivit celor mai recente informații transmise de Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, termenul limită pentru depunerea cererii de rezidență este:

31 decembrie 2020 dacă Brexitul va avea loc fără un acord între Marea Britanie și UE;
30 iunie 2021 în orice alt contest.
Mai multe informații despre statutul de rezident în Marea Britanie și condițiile necesare pentru a-l putea obține după ieșirea din UE puteți citi aici.