sâmbătă, 24 februarie 2024
Informația fără granițe


Călătorii fără restricții între România și Spania începând cu 21 iunie. Fără test Covid, dovadă de vaccinare sau certificat de recuperare

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Informații utile Știri - vineri, 18 iunie 2021 Etichete: , , , , , , , , ,

Începând cu 21 iunie 2021, cetățenii care sosesc din România în Spania pe cale aeriană nu mai trebuie să prezinte la intrarea în Spania un certificat care atestă vaccinarea completă împotriva COVID-19, test negativ PCR sau antigen sau certificat de recuperare post-Covid. Începând cu 21 iunie, România nu se mai află pe listă țărilor de risc, însă măsura poate fi revizuită după 7 zile, avertizează reprezentanții Ambasadei României în Spania.

Rămâne valabilă obligația ca toate persoanele care călătoresc spre Spania, pe cale aeriană sau maritimă, să completeze, anterior efectuării călătoriei, un formular privind starea de sănătate prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau a paginii de internet www.spth.gob.es. În situația în care pasagerul este minor sau o persoană dependentă, formularul poate fi completat de către tutore, care va fi responsabil pentru veridicitatea informațiilor furnizate.

Ulterior completării formularului, se va genera un cod unic QR de sănătate, care va trebui prezentat (digital sau pe suport hârtie) la controlul de sănătate efectuat în aeroportul/portul de destinație. Dacă formularul va fi semnat din aplicație, acesta va apărea în secțiunea „Călătoria mea”, iar utilizatorul va recepționa și un e-mail care poate fi imprimat. Având în vedere noile condiții, formularul va include o rubrică suplimentară privind rezultatul testului PCR/TMA pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2.

Condițiile de călătorie din Spania spre România rămân cele anunțate în data 27.05.2021 de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență, Spania trecând pe lista verde/lista țărilor cu risc epidemiologic scăzut. Astfel, pentru persoanele care sosesc din Spania cu zbor direct, testul PCR nu mai este obligatoriu la îmbarcarea în aeronavele cu destinația România.

Pentru tranzitarea Franței pe cale terestră, atât spre Spania, cât și spre România, este obligatorie prezentarea unui test PCR realizat în ultimele 72 de ore sau a unui test negativ antigen.