miercuri, 28 februarie 2024
Informația fără granițe


Canadienii impresionați de o avocată de origine română. „A dat dovadă de o inteligență superioară”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - marți, 16 martie 2021 Etichete: , , , ,

O avocată de origine română din Montreal, Canada, i-a impresionat pe localnici atât de mult încât o publicație locală a decis să scrie un articol despre ea. „O avocată care face diferența”, scrie DROIT-INC despre românca noastră.

Noțiunea de justiție fost mereu importantă pentru Adina Georgescu. Ea își aduce aminte foarte bine și acum de circumstanțele dificile pe care le-a trăit la sosirea sa în Canada, pe când avea numai șapte ani.

„Părinții mei au fost nevoiți să fugă de comunismul din România împreună cu cei doi copii ai lor și să lase totul în urmă. Nedreptatea pe care au suferit-o și rezistența lor cred că mi-au întărit caracterul și m-au făcut să vreau să contribui în felul meu”, spune ea. 

O expertiză juridică rară

După mai mulți ani de avocatură, Adina Georgescu a găsit un mod de a contribui, prin drept. Și nu orice drept, este vorba despre dreptul municipal și de mediu, care este adesea ignorat de avocați din cauza complexității sale.

Avocata de origine română s-a îndrăgostit de aceste specialități încă din perioada stagiului pe care l-a efectuat la biroul din Montreal al lui Miller Thomson, oraș în care trăiește și astăzi, de 14 ani.

„Se potrivea profilului meu”, a explicat Adina pentru sursa citată. „Mi-a plăcut mereu să studiez, eram un adevărat șoarece de bibliotecă. Și, în plus, sunt foarte curioasă din fire și meticuloasă, două calități importante în acest domeniu.”

Luc Gratton, care a condus stagiul la momentul respectiv, înainte de a lucra îndeaproape cu ea și de a-i ceda locul la conducerea departamentului de drept municipal și de mediu, a observat-o de la bun început pe tânăra avocată promițătoare:

„Era răbdătoare, era dornică să învețe și muncea din greu. Pe scurt, a făcut tot ce s-a putut pentru a reuși acolo unde alții nu îndrăzneau să încerce.”

Gratton nu s-a înșelat, întrucât protejata sa a dobândit toate cunoștințele necesare pentru a stăpâni legislația municipală și de mediu.

„Cu brio”, a mai adăugat el. „A dat dovadă de o inteligență superioară și de o dorință arzătoare. Dar ea a depășit inclusiv așteptările mele. ”

În decursul anilor și al dosarelor sale, Adina Georgescu s-a specializat în egală măsură în legislația privind amenajarea teritoriului, în dreptul funciar, dreptul energiei, dreptul constituțional, dreptul de lobby și dreptul privind accesul la informații. Ca să nu mai vorbim de toate domeniile în care investește pentru unele dintre cauzele sale, de la domeniul agricol la legislația minieră. O experiență multiplă care o face un avocat de referință la nivel național.

Drepturile inalienabile

Spre deosebire de majoritatea colegilor săi, Adina Georgescu nu a ales drumul principal al sectorului public pentru a-și practica profesia. Ea apără cu precădere reprezentanți ai sectorului privat, indiferent dacă sunt dezvoltatori imobiliari, proiecte de mediu, persoane fizice sau companii care se confruntă cu exproprieri sau creșteri substanțiale ale tarifelor la energie.

„Ne putem trezi în situații care amintesc de lupta lui David împotriva Goliat. Dar, pentru mine, doar pentru că nu aveți control nu înseamnă că nu aveți dreptul de vă exercita drepturile. Si asta chiar dacă unele organisme publice par atotputernice”, mai spune avocata.

Adina aplică și în viața sa personală aceleași principii, nu doar în cea profesională. Lucrează cu numeroase asociații, cum ar fi Asociația Canadiană pentru Taxa Funciară, APL Énergies și Turismul în Montréal. De asemenea, a co-fondator la Camera de Comerț a României din Quebec și ține cu regularitate conferințe.

Secretul unei cariere reușite

La întrebarea legată de modul său de organizare pentru a realiza toate aceste lucruri, românca a răspuns: „E simplu, planific totul!”

Cu toate acestea, ea spune că fără sprijinul colegilor săi, nu ar fi putut să își atingă obiectivele.

„Mulți oameni și-au dedicat energia și au avut încredere în mine, ceea ce este foarte important”, mărturisește Adina. „Și tocmai în acest sens, experiența și expertiza avocaților desăvârșiți sunt cruciale. Deoarece ei sunt cei care ne împărtășesc cunoștințele asimilate, care ne sprijină atunci când ne confruntăm cu provocări și ne ajută să atingem performanța așteptată la cel mai înalt nivel. ”

Adina Georgescu încearcă acum să ofere, la rândul său, cunoștințele de care dispune, „să facă ea însăși parte din soluție”.

„Sunt norocoasă să am în jurul meu oameni pasionați și dedicați care excelează în ceea ce fac. Mulțumesc îndeosebi echipei mele de la birou, care este absolut minunată!”