sâmbătă, 27 aprilie 2024
Informația fără granițe


Cantitatea de alcool și tutun pe care o puteți transporta atunci când călătoriți în UE

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Din România În evidență Informații utile Prima pagină Știri - luni, 12 iunie 2023 Etichete: , , , , , ,

Transportul de băuturi alcoolice și produse din tutun între țările Uniunii Europene (UE) este supus regulilor specifice. În mod normal, accizele pentru aceste produse se plătesc în țara în care sunt consumate. Însă, există derogări pentru persoanele fizice care călătoresc în cadrul UE, cu condiția ca produsele achiziționate să fie pentru uz propriu și nu pentru revânzare. Prețul plătit în țara de achiziție include TVA și accize, astfel încât nu vor mai fi percepute taxe într-o altă țară a UE, precizează site-ul oficial europa.eu.

Cu toate acestea, pentru a determina dacă produsele sunt pentru uz personal, autoritățile vamale pot efectua controale, având în vedere diverse aspecte, precum: dacă persoana deține sau lucrează pentru o întreprindere comercială, modul în care produsele sunt ambalate și transportate, cât de mare este cantitatea de produse transportată, etc. Astfel, fiecare țară UE poate stabili propriile limite orientative pentru cantitățile de produse din tutun și băuturi alcoolice ce pot fi aduse în țară, cu mențiunea că acestea nu pot fi mai mici decât cele stabilite de UE.

Valorile orientative UE sunt următoarele: 800 de țigări, 400 de țigări de foi (trabucuri cu o greutate maximă de 3 grame fiecare), 200 de trabucuri, 1 kg de tutun, 10 litri de băuturi spirtoase (de exemplu whiskey sau gin), 20 de litri de vin alcoolizat (cum ar fi sherry sau Porto), 90 de litri de vin (din care numai 60 de litri pot fi de vin spumant), 110 litri de bere. Este recomandat să verificați valorile indicate de autoritățile vamale din țara UE în care călătoriți.

În situația în care transportați cantități mai mari decât valorile orientative și vă aflați în situația în care trebuie să dovediți că produsele nu sunt destinate revânzării, puteți fi obligați să furnizați dovada achiziției. Dacă nu reușiți să prezentați dovezi convingătoare, este posibil să vi se ceară să plătiți accizele în țara de destinație sau să vi se confiște produsele.

Este important de menționat că, pentru călătorii sub 17 ani, se aplică reguli mai stricte, care pot varia de la o țară la alta.

În ceea ce privește combustibilul, puteți transporta până la 10 litri într-un recipient portabil, pe lângă combustibilul din rezervor. Această regulă se aplică tuturor tipurilor de vehicule motorizate.

În cazul în care călătoriți în UE venind dintr-o țară terță sau din teritorii unde nu se aplică normele UE cu privire la TVA și accize (de exemplu Insulele Canare), puteți aduce produse cu dumneavoastră fără a plăti TVA și accize, cu condiția ca acestea să nu fie destinate revânzării și să respectați următoarele limite:

Alcool: puteți aduce 4 litri de vin și 16 litri de bere, plus 1 litru de băuturi spirtoase de peste 22% vol. (de exemplu vodca sau gin) sau 1 litru de alcool nedenaturat de 80% vol. sau mai mult, sau 2 litri de vin alcoolizat (de exemplu sherry sau Porto) sau vin spumant. Cantitățile menționate reprezintă totalul pe care îl puteți transporta din această categorie de băuturi alcoolice.

Tutun: cantitățile variază în funcție de țara din UE pe care o vizitați. Există țări care aplică limite inferioare doar pasagerilor care călătoresc pe mare și pe uscat (Bulgaria, Croația, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ungaria) și țări care le aplică tuturor pasagerilor (Estonia și România). Limita superioară este de 200 de țigarete sau 100 de țigări de foi sau 50 de trabucuri sau 250 g de tutun, în timp ce limita inferioară este de 40 de țigări sau 20 de țigări de foi sau 10 trabucuri sau 50 g de tutun.

Persoanele cu vârsta sub 17 ani nu au dreptul să cumpere țigări sau alcool în regim duty free.

În plus față de produsele din tutun și băuturile alcoolice, puteți transporta și alte bunuri în valoare de până la 300 EUR pe călător sau de până la 430 EUR pentru persoanele care folosesc transportul aerian și maritim. Unele țări UE aplică o limită mai scăzută (150 de euro) pentru călătorii sub 15 ani.

În concluzie, atunci când călătoriți în UE, este esențial să vă informați cu privire la normele specifice privind transportul de alcool și tutun, pentru a evita eventualele probleme la vamă și pentru a vă asigura că respectați toate regulile. Asigurați-vă că verificați întotdeauna cele mai recente informații cu autoritățile vamale relevante.

DISTRIBUIE