joi, 13 iunie 2024
Informația fără granițe


Carantină prelungită pentru lucrătorii abatorului din Guetersloh. Germania elimină contractele de muncă temporare

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Prima pagină Știri - joi, 2 iulie 2020 Etichete: , , , , , , , ,

S-a decis prelungirea carantinei pentru lucrătorii abatorului din Guetersloh din Germania, unde a fost descoperit un nou focar de coronavirus, în timp ce cancelarul Angela Merkel a confirmat eliminarea contractelor de muncă temporare în acest sector economic, potrivit agenţiei DPA, citate de Agerpres.

Prelungirea carantinei priveşte persoanele care au lucrat în abator sau care au locuit împreună cu acestea în locuinţele comunale în perioada 3-17 iunie. Măsura nu se aplică persoanelor testate pozitiv pentru COVID-19 care între timp s-au vindecat.

Peste 1.500 de lucrători ai abatorului companiei Toennies din districtul Guetersloh au fost infectaţi cu noul coronavirus, mulţi dintre ei fiind români. Acest focar a forţat izolarea a circa 670.000 de persoane în respectiva zonă.

În abatorul Tönnies din Germania lucrează 3.969 de români. Aproape 1.000 sunt infectați cu coronavirus, anunță MAE

Proprietarul abatorului a fost criticat pentru nerespectarea normelor sanitare, iar în urma apariţiei acestui focar guvernul de la Berlin a anunţat măsuri pentru schimbarea practicilor în sectorul procesării cărnii.

Angela Merkel a confirmat că în acest sector vor fi eliminate contractele de muncă temporare.

Într-un discurs susţinut miercuri în faţa parlamentului german, cancelarul Angela Merkel a reiterat că în acest sector nu se vor mai putea încheia contracte de muncă temporare.

Aceste contracte, care adesea sunt folosite în cazul lucrătorilor est-europeni angajaţi prin intermediul unor subcontractori pe salarii minime, au fost în centrul controversei declanşate de acest focar.

Angela Merkel a estimat că, deşi renunţarea la aceste contracte ar putea avea ca efect creşterea preţului cărnii, acest lucru ar putea ajuta micii producători.

Ea a mai anunţat că în planul de redresare economică post-pandemie guvernul federal a alocat circa 300 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea condiţiilor în care sunt ţinute animalele în ferme. Deşi aplicarea acestor măsuri ar putea să dureze ani, ”categoric trebuie să facem ceva pentru condiţiile animalelor”, a spus Merkel în faţa Bundestagului.