vineri, 21 iunie 2024
Informația fără granițe


Circa 6.000 de români din străinătate au intrat în țară noaptea trecută. „N-am auzit pe nimeni să vină din Italia”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din România Știri - miercuri, 18 martie 2020 Etichete: , , , , , , , ,

În jur de 6.000 de cetățeni români din străinătate erau blocați ieri la granița dintre Austria și Ungaria după ce autoritățile ungare au închis frontierele pentru cetățenii străini, a anunțat tot ieri ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, la Digi24. Aceștia au intrat în România în cursul nopții de marți spre miercuri, 18 martie 2020, după ce autoritățile ungare, în urma demersurilor făcute de Ministerul Afacerilor Externe, au deschis un culoar umanitar pentru a le permite să traverseze teritoriul ungar. Culoarul a fost deschis numai în intervalul 17 martie ora 21.00 – 18 martie ora 5.00, ora Ungariei.

„La momentul la care am discutat cu omologul meu erau deja peste 3.500 de persoane. Probabil că în acest moment sunt mult mai multe, din estimările pe care le-am aflat pot să fie în jur de vreo 6.000 de persoane, poate undeva mai puțin, dar sunt în jur de 830 de autovehicule, mașini personale sau mașini ceva mai mari care așteaptă tranzitul prin Ungaria care se va deschide conform informațiilor date de partea ungară la ora 21:00 (marți, 17 martie -n.r.). Această fereastră de tranzit va exista până la ora 5:00 dimineața, conform celor pe care le-au anunțat autoritățile ungare”, relata aseară, la Digi24, ministrul român de Externe.

„MAE precizează că este vorba de o măsură unică, posibilitatea de tranzitare a Ungariei dinspre Austria, în vederea revenirii în România, fiind valabilă doar în acest interval”, se arată de asemenea într-un comunicat de presă publicat ieri care anunța deschiderea culoarului.

Mugurel Hoban, unul dintre românii aflați printre cei 6.000 de conaționali blocați la intrare în Ungaria, a spus că majoritatea celor cu care a vorbit la graniță veneau din țări precum Germania, Belgia, Spania și n-a auzit pe nimeni să vină din Italia. De altfel, Austria nu mai permite intrarea pe teritoriul ei cetățenilor străini care vin din Italia încă din data de 10 martie.

„Suntem în același loc de ieri, de la ora 12:00 noaptea, de când autoritățile ungare au închis granițele. Nu au anunțat absolut nimic oficial și foarte multe persoane eram deja în tranzit, eram deja pe drum și de aceea s-a creat haosul care s-a creat, că practic este un haos aici. A fost un haos toată ziua și până la ora 2:00, când s-au hotărât în cele din urmă să ne dea niște informații, să vină să stea cu noi de vorbă, pentru că practic, am blocat toate intrările și ieșirile din Ungaria. Ne-am pus pur și simplu de-a curmezișul pe drum, pentru că suntem la capătul puterilor, suntem sleiți de puteri, suntem stresați, înfometați, înfrigurați și așa mai departe. Și când au văzut că nu mai intră camioanele, practic noi am blocat camioanele, pentru că prioritatea nr. 1 a autorităților ungare erau camioanele, să intre în Ungaria, și cetățenii maghiari, bineînțeles. Toți ceilalți cetățeni, de alte naționalități, nu aveam voie să intrăm. Și atunci, când am văzut că pur și simplu nu ne iau în serios, ne-am pus de-a curmezișul, am blocat intrarea camioanelor și atunci, după vreo două ore, au venit și-au stat de vorbă cu noi și ne-au promis că o să ne dea drumul să plecăm spre țară”, a mai povestit la Digi24, Mugurel Hoban.

Cei 6.000 de cetățeni români au început să intre în țară în jurul orei 02:00 din această noapte, după ce au tranzitat Ungaria pe culoarul special deschis de guvernul de la Budapesta. Miercuri dimineața, la vama Nădlac II, au fost deschise pentru verificarea acestor cetățeni români nu mai puțin de zece artere. Cu toate acestea, timpul de așteptare pentru trecerea graniței a ajuns oricum la peste 180 de minute conform datelor de pe aplicația online de monitorizare a timpilor de așteptare disponibilă pe site-ul Politiei de Frontieră. Efectivele implicate în controlul de la PTF Nădlac II au fost triplate de autoritățile române în noaptea ce a trecut.

Odată intrați în țară, românii care s-au întors din străinătate au fost triați în funcție de zonele de unde veneau, aceștia fiind preluați și verificați de echipele Direcției de Sănătate de Publică. Celor care soseau din zonele galbene li s-a impus măsura de autoizolare la domiciliu, în timp ce pentru cei care au sosit din zonele roșii s-a impus carantina și au fost conduși de polițiști și jandarmi în centrele de carantinare.