marți, 25 iunie 2024
Informația fără granițe


Ciutacu, România TV: „Hai siktir cu propaganda, diaspora a votat pe banii românilor din țară”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - luni, 25 noiembrie 2019 Etichete: , , , , ,

Jurnalistul Victor Ciutacu de la România TV a venit astăzi cu unele concluzii după alegerile prezidențiale din acest an, făcând referire și la secțiile de votare din străinătate, numărul de zile alocate votului în diaspora, precum și la costurile susținute de statul român pentru asta. Bani care, spune el, au fost plătiți de românii din țară.

În acest context, Ciutacu a lăsat să se înțeleagă că românii din țară sunt neîndreptățiți fiindcă ei au votat doar o zi. Iată ce scria pe Facebook jurnalistul România TV, citat de DC News:

„- Secțiile alea multe de votare din străinătate au fost făcute și funcționează pe banii reținuți din veniturile celor din țară; care votează, pe banii lor, o zi, nu trei, ca boierii.
– Orice plătitor de taxe și impozite din țară e perfect îndreptățit să comenteze sau să bombăne, indiferent dacă a votat sau nu. Dreptul nu e obligație, așa că hai siktir cu propaganda!
– În tot anturajul nostru, deloc mic, am identificat fix 3 (votanți) ai robotului de bucătărie; unul dintre ei e primar liberal. Cred că nu frecventăm noi un mediu corespunzător politic.
– A face o comparație între votul de azi și revoluția din decembrie 89 e o blasfemie nerușinată.
– Mai e puțin și se termină ziua (mai nou, perioada) în care democrația egalizează geniile, tembelii, oamenii normali/decenți și scursurile societății.”

Dacă ultimele patru concluzii ale domnului Ciutacu pot fi dezbătute, unele sunt relative mediului politic frecventat și cu două dintre ele sunt chiar de acord cu el, la prima sa afirmație mă simt nevoit să-l contrazic cu cifre destul de concrete.

În primul rând, trebuie menționat că, potrivit celor declarate de președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mitulețu-Buică (vezi video aici), alegerile prezidențiale din acest an au costat 150 de milioane în total, dintre care 50 de milioane au fost cheltuite numai pentru secțiile de votare din diaspora. Iată declarația sa exactă, pentru cine nu are răbdare să se uite la video:

„Sunt cele mai scumpe alegeri de până acum, pentru că vorbim de 835 de secţii de votare în străinătate, faţă de 441, faţă de 390, câte erau acum cinci ani în străinătate şi procesul de votare în străinătate este costisitor, dar este costisitor şi în ţară. Din 150 de milioane de euro, 50 de milioane aproape sunt în străinătate, dar 100 de milioane în ţară. Sunt destul de mulţi bani.”

În ciuda faptului că președintele AEP nu a specificat dacă este vorba despre 150 de milioane de lei sau euro și că tot în aceeași declarație, vorbind despre banii alocați pentru campania electorală a candidaților, se vorbește de suma de „40 de milioane de lei”, multe ziare și televiziuni din țară, inclusiv România TV, scriu că ar fi vorba de 150 de milioane de euro.

Ok, treacă de la noi în ceea ce privește valuta la care se referea Buică, așadar să considerăm că pentru secțiile de votare din străinătate statul român a cheltuit 50 de milioane de euro. Conform concluziei trase de jurnalistul Ciutacu, românii din străinătate au votat timp de trei zile pe banii reținuți din veniturile conaționalilor noștri din țară. Pe de altă parte însă, datele publicate de Eurostat (biroul de statistică al Uniunii Europene) în data de 12 noiembrie 2019 (vezi detalii aici), arată că românii din străinătate au trimis în țară anul trecut 2,977 miliarde de euro prin intermediul transferurilor personale de bani.

Știm cu toții foarte bine, domnule Ciutacu, că această sumă a fost cheltuită în România și cum fiecare țară are ceea ce noi numim TVA, o parte din cele 2,977 miliarde de euro a ajuns la bugetul de stat. Mai știm și că, în țara noastră, cota standard TVA este de 19%, în timp ce cotele reduse sunt de 9% (pentru proteze, alimente, băuturi, pesticide, etc) și 5% (pentru manuale școlare, reviste, cărți, servicii hoteliere, case cu suprafețe mici, case și clădiri sociale,  produse eco, etc).

Treacă de la noi și de data asta și presupunem că familiile noastre din țară au cheltuit toți banii trimiși de noi numai pe produse și servicii a căror cotă TVA este de 5%. Asta înseamnă că 5 procente din cele 2,977 miliarde de euro trimise în țară de românii din diaspora au ajuns la bugetul de stat, mai exact, 148, 85 milioane de euro. Asta doar în anul 2018 și fără să beneficiem personal de nimic din partea statului. Dar, repet, am lăsat să treacă de la noi. Mult. Foarte mult.

Banii aceștia unde s-au dus, domnule Ciutacu? Nu cumva este exact invers și am votat cu toții, atât din țară cât și din străinătate, pe banii trimiși de noi din străinătate?