sâmbătă, 13 iulie 2024
Informația fără granițe


Comisarul european Adina Vălean despre data reluării zborurilor: „Când statele membre vor hotărî să ridice restricțiile”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Din România Fără categorie Știri - miercuri, 13 mai 2020 Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

Data la care vor fi reluate zborurile în interiorul Uniunii Europene rămâne la latitudinea statelor membre UE, iar Comisia Europeană nu poate interveni asupra acestei decizii, conform comisarului european pentru Transporturi, Adina Vălean, citată de Digi24.ro.

„Vom putea zbura când statele membre vor hotărî să ridice restricțiile, nu putem decide noi de la Bruxelles“, a declarat miercuri, 13 mai, comisarul european al transporturilor, Adina Vălean.

„Există criterii epidemiologice care țin de capacitatea fiecărui stat de a face teste și, în funcție de aceste criterii, se vor lua decizii de către fiecare stat“, a spus Vălean, care a precizat că reluarea zborurilor va fi un proces gradual.

„Dacă România vrea să reia anumite destinații, se vor stabili contacte și se poate ajunge la o soluție, noi le vom sta la dispoziție“, a mai precizat Adina Vălean.

Pentru ca reluarea zborurilor să fie viabilă, aeroporturile vor trebui mai întâi să asigure condiții prestabilite pentru îmbarcarea și debarcarea pasagerilor în siguranță, evitând astfel aglomerările. De asemenea, pasagerii vor fi nevoiți să poarte măști pe tot parcursul zborului, dar, în privința spațierii între locuri, Comisia Europeană nu recomandă acest lucru.

„Recomandăm purtarea obligatorie a măștii în avion, pentru că distanțarea fizică nu este posibilă în acel spațiu“, a mai spus comisarul european, care este încrezător că toate companiile aeriene vor găsi soluții de siguranță pentru a convinge pasagerii să circule cu avionul.

Vălean a ținut să precizeze de asemenea că, la nivelul Comisiei Europene, s-au făcut presiuni enorme din partea companiilor pentru modificarea legislației europene, modificări prin care pasagerii ar fi fost obligați să accepte vouchere de zbor în locul rambursării pentru zborurile anulate din cauza pandemiei. Comisia a respins însă aceste modificări și a recomandat companiilor aeriene să găsească soluții prin vouchere cât mai atractive pentru clienții lor.

„Rămâne dreptul fundamental al pasagerilor de a le fi rambursați banii, dacă ei decid astfel“, a spus Vălean.