luni, 20 mai 2024
Informația fără granițe


Comisia Europeană: pașaportul Covid în vigoare începând din 19 mai. „Cine nu-l are mai bine să nu pornească la drum”

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Informații utile Știri - miercuri, 31 martie 2021 Etichete: , , , ,

Reprezentanții Comisiei Europeane doresc ca certificatul digital de vaccinare, așa zisul „pașaport Covid”, care va permite o mai bună mobilitate între statele UE în contextul pandemiei COVID-19, să fie pus în aplicare începând cu data de 19 mai, când va avea loc Târgul de turism FITUR-2021, care se va desfăşura la Madrid, a anunțat Agerpres.

„Este riscant să avansăm date, dar există momente semnalate, precum 1 iunie, începutul verii, 17 mai, dată de la care britanicii au anunţat reluarea mobilităţii internaţionale, şi 19 mai, inaugurarea FITUR. Ar fi bine să-l avem până atunci pentru a nu pierde vara şi pentru inaugurarea FITUR”, a declarat Margaritis Schinas, vicepreşedintele Comisiei Europene, după o întâlnire avută marţi, 30 martie, cu secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), Zurab Pololikashvili.

Autoritățile europene lucrează în prezent la definitivarea detaliilor acestui certificat digital, în timp ce Comisia Europeană încearcă o coordonare cu alte ţări (inclusiv Marea Britanie) pentru o recunoaştere reciprocă a certificatelor „dacă oferă acelaşi tip de informaţie şi fiabilitate”. „Cine doreşte să circule prin Europa şi nu are nimic din toate acestea, mai bine să nu pornească la drum”, a precizat vicepreşedintele Comisiei Europene.

Așadar, conform „certificatului verde”, vor fi liberi să circule cei care vor fi vaccinați, cei vindecați de covid care prezintă anticorpi și cei cu un test PCR recent.

Vaccinarea nu va fi o condiție prealabilă pentru a putea călători!

Toți cetățenii UE au un drept fundamental la liberă circulație în UE, iar acest lucru se aplică indiferent dacă sunt vaccinați sau nu. Același principiu se aplică și drepturilor resortisanții țărilor terțe cu drept de ședere sau de rezidență legală în statele membre și care au dreptul de a călători în alte state membre. Adeverința electronică verde va facilita exercitarea acestui drept, inclusiv prin posibilitatea de a prezenta o adeverință de testare sau o adeverință de vindecare.

Certificatul digital de vaccinare va conține informațiile esențiale necesare, cum ar fi numele, data nașterii, statul membru emitent și un identificator unic al adeverinței. În plus:

  • pentru adeverința de vaccinare: tipul vaccinului și producătorul, numărul de doze, data vaccinării;
  • pentru adeverința de testare: tipul de test, data și ora la care a fost efectuat, centrul de testare și rezultatul;
  • pentru adeverința de vindecare: data rezultatului pozitiv al testului, emitentul adeverinței, data emiterii, data de valabilitate.

Certificatele vor fi eliberate în format electronic, astfel încât să poată fi afișate pe un telefon inteligent, sau imprimate pe hârtie, în funcție de preferința deținătorului. Vor conține un cod QR interoperabil, care va putea fi citit automat și care va conține datele esențiale necesare, precum și o semnătură digitală. Codurile QR sunt utilizate pentru a se verifica în siguranță autenticitatea, integritatea și valabilitatea adeverințelor. Pentru a îmbunătăți acceptarea transfrontalieră, informațiile din adeverințe ar trebui să fie în limba (limbile) statului membru emitent și în limba engleză.