sâmbătă, 24 februarie 2024
Informația fără granițe


Pașaportul devine obligatoriu de la 1 octombrie pentru românii care călătoresc în Marea Britanie

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Informații utile Știri - joi, 2 septembrie 2021 Etichete: , , , , ,

Începând cu 1 octombrie 2021, românii care vor avea ca destinație Marea Britanie vor fi nevoiuți să dețină un pașaport ca document de călătorie. Pasagerii care vor prezinta o carte de identitate – și nu pașaport – la intrarea în Regatul Unit, vor fi refuzaţi la graniţă şi vor fi consideraţi „pasageri inadmisibili”.

Cartea de identitate va mai putea fi folosită doar până la data 30 septembrie 2021 ca document în călătorie în Regatul Unit de către cetăţenii români care intenţionează să vină în această ţară pentru a se întâlni cu cei dragi, prieteni sau membri de familie sau în scop turistic.

Până în 2025, singurii pasageri exceptaţi de la regulă sunt cetăţenii din Uniunea Europeană care au permis de reşedinţă temporară sau statutul de rezident permanent în Marea Britanie – subliniază compania WizzAir într-un comunicat.

Compania de transport aerian sfătuieşte pasagerii să pregătească paşapoarte valide în cursul acestei luni.

„Wizz Air, compania aeriană cu cea mai rapidă creștere din Europa, își informează pasagerii că Marea Britanie nu va mai accepta acte de identitate UE de la 1 octombrie 2021. Pasagerii ce călătoresc către Regatul Unit trebuie să prezinte un pașaport pentru a intra în țară începând cu luna octombrie. Până în 2025, singurii pasageri exceptați de la regulă sunt cetățenii UE care au permis de reședință termporară sau statutu de rezident permanent în Marea Britanie.

Pasagerii care prezintă o carte de identitate la intrarea în țară vor fi refuzați la graniță și vor fi considerați „pasageri inadmisibili” (INAD – pasageri cărora le este interzisă intrarea). Astfel, Wizz Air nu va accepta la bordul avioanelor sale pasageri care vor să intre în Regatul Unit cu o carte de identitate. Compania aeriană își sfătuiește pasagerii să pregătească pașapoarte valide în cursul acestei luni.

De asemenea, Wizz Air încurajează pasagerii să verifice constant sursele oficiale pentru a găsi informații suplimentare și pentru a confirma îndeplinirea tuturor condițiilor de călătorie sau schimbările de ultim moment”, se arată într-un comunicat al companiei aeriene.