luni, 20 mai 2024
Informația fără granițe


Condițiile de călătorie în Spania au fost modificate. Noi reguli începând din 7 aprilie

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Informații utile Știri - joi, 7 aprilie 2022 Etichete: , , , , , , ,

Ambasada României în Spania atenționează că au fost modificate condițiile de intrare în această țară, în context Covid-19, începând cu data de 7 aprilie 2022.

Astfel, pasagerii care intră în Spania pe cale aeriană  (cu excepția minorilor de 12 ani și a pasagerilor aflați în tranzit internațional), indiferent de statul de origine a călătoriei, inclusiv cetățenii spanioli care revin la domiciliu, vor trebui să prezinte, în mod obligatoriu, unul din următoarele documente:

  1. Certificatul COVID Digital al UE sau echivalent UE care:
  • atestă vaccinarea completă împotriva COVID-19. Autoritățile spaniole acceptă ca valabile certificatele de vaccinare emise începând cu cea de-a 14-a zi posterioară zilei în care s-a administrat ultima doză de vaccinare din schema completă, dacă nu au trecut mai mult de 270 de zile de la data administrării ultimei doze de vaccinare. În ipoteza depășirii perioadei de 270 de zile de la data administrării celei de-a doua doze, este necesară menționarea administrării unei doze booster pe certificatul european de vaccinare. Aceste certificate vor fi considerate valabile din aceeași zi în care s-a administrat doza booster. Certificatul de vaccinare pentru minorii cu vârste de sub 18 ani nu are termen de încetare a valabilității;
  • sau care atestă rezultatul negativ al unui test diagnostic de infectare activă: test PCR realizat în ultimele 72 de ore anterioare intrării în Spania sau test antigen realizat în ultimele 24 de ore anterioare intrării în Spania;
  • sau care atestă recuperarea post-Covid de la care au trecut minim 11 zile, dar nu mai mult de 180 de zile.

La sosirea pe aeroport, pasagerii vor urma indicațiile de culoare portocalie : VÍA NARANJA.

2. Formularul de control sanitar QR SpTH 

Dacă nu dispun de Certificatul COVID Digital UE sau Echivalentul UE, pasagerii vor trebui să completeze online formularul de control sanitar pe pagina https://spth.gob.es, introducând manual datele certificatului de vaccinare, recuperare sau diagnosticare. După completarea formularului, sistemul va genera un cod QR care va trebuie prezentat la îmbarcare și la sosirea în Spania. Serviciile sanitare spaniole ar putea solicita pasagerilor prezentarea documentelor justificative de vaccinare, recuperare sau diagnosticare.
La sosirea pe aeroport, pasagerii vor urma indicațiile de culoare albastră : VÍA AZUL.

Pasagerii care intră în Spania pe cale maritimă trebuie să prezinte unul din certificatele sanitare menționate mai sus, respectiv de vaccinare, recuperare sau diagnosticare, fără a mai fi nevoie de completarea formularului de control sanitar.

Condiții de călătorie spre România

Începând din 11 martie a.c. la intrarea în România:

  • nu se mai aplică măsura carantinării;
  • nu mai este obligatorie completarea formularului digital de intrare în țară (PLF).

Pentru informații suplimentare privind condițiile de intrare în România, vă recomandăm să contactați Poliția de Frontieră Română (https://www.politiadefrontiera.ro), telefon (+4) 021.316.25.98, Info Line (+4) 021.9590, e-mail: pfr@igpf.ro.