sâmbătă, 24 februarie 2024
Informația fără granițe


Condițiile de îndeplinit pentru obținerea vizei de muncă în Marea Britanie cu începere de la 1 ianuarie 2021

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Informații utile Prima pagină Știri - sâmbătă, 2 ianuarie 2021 Etichete: , , , , ,

Cu începere de la 1 ianuarie 2021, cetățenii europeni, inclusiv cei români, vor trebui să aplice pentru viză de muncă pentru a putea lucra în Regatul Unit. Aceasta se acordă prin atingerea unui prag de 70 de puncte, care reprezintă un total cumulat din diverse criterii (cu titlu orientativ, acestea includ oferta de muncă, salariul minim corespunzător calificării, stăpânirea limbii engleze), informează Ministerul Afacerilor Externe.

Regatul Unit a instituit o serie de trasee profesionale (routes), prin intermediul cărora puteți aplica, funcție de calificările dvs., precum:

 • Lucrătorii Calificați (Skilled Route);
 • Lucrătorii din sănătate și din îngrijiri de sănătate (Health& Care Route);
 • Lucrătorii Înalt Calificați (Highly Skilled Route – Global Talent).

Trebuie să solicitați obținerea unei vize corespunzătoare traseului profesional pe care îl aveți în vedere, care se acordă în baza unor anumite condiții:

 • Aveți o ofertă de muncă – susţinută de un sponsor agreat de autoritățile britanice – la nivelul de calificare corespunzător, din partea unui angajator cu sediul în Regatul Unit;
 • Acesta vă oferă salariul minim corespunzător calificării (adică 25.600 GBP sau salariul actual pentru locul de muncă efectiv, oricare dintre cele două va fi cel mai mare); şi
 • Cunoașteți limba engleză la nivelul mediu B1 (aşa cum este definit în Cadrul Comun European de Referinţă pentru limbi străine).

Politica privitoare la lucrătorii sezonieri urmează să fie definită, mai multe informații vor fi puse la dispoziție de autoritățile britanice în timp util. În principiu, urmează să fie stabilit un contingent de lucrători sezonieri pentru anul 2021.

În cât timp se primește viza?

Autoritățile britanice au semnalat că intervalul standard de procesare a documentelor este de trei săptămâni cu începere de la depunerea acestora. Pentru extinderea vizei fără a părăsi teritoriul Regatului Unit, precizăm că intervalul orientativ este de 8 săptămâni cu începere de la depunerea documentelor.

Dacă m-am deplasat în Regatul Unit ca turist pot cere viză de lucrător calificat de aici?

Nu. Printre categoriile care nu pot solicita statut de lucrător calificat se numără:

 • vizitatorii;
 • studenții pe termen scurt;
 • părinții unui copil care se află la școală în Regatul Unit;
 • lucrătorii sezonieri;
 • lucrător la curățenie într-o gospodărie privată.

Dacă vă aflați într-una dintre aceste categorii, trebuie să părăsiți Regatul Unit și să solicitați ulterior o nouă viză conform rutei pentru care doriți să vă deplasați în această țară.

Cererile de viză se depun de regulă online. Pentru clarificări privind procedura aplicabilă, vă rugăm accesați: assets.publishing.service.gov.uk

Noile reguli nu afectează cetățenii români acoperiți de Acordul de retragere, eligibili pentru EU Settlement Scheme.