miercuri, 28 februarie 2024
Informația fără granițe


Condițiile în care îngrijitoarele și menajerele din Italia pot fi filmate la locul de muncă de camerele de supraveghere

Scris de: Daniela Stoica , înv Informații utile - marți, 8 septembrie 2020 Etichete: , , , ,

Cazurile tot mai frecvente de violență împotriva copiilor și a persoanelor în vârstă, furturile din apartamente, au făcut ca tot mai multe familii italiene să opteze pentru instalarea de telecamere împotriva hoților dar, pe de altă parte, și pentru a verifica dacă menajera, îngrijitoarea sau bona își desfășoară activitatea conform îndatoririlor sale.

Dar este legală filmarea menajerelor, îngrijitoarelor sau bonelor copiilor în timpul prestării serviciilor lor?

Controlul unei persoane prin instalarea unei camere ascunse pentru a înregistra ceea ce face, fără ca persoana să știe că este înregistrată, este o problemă tot mai des întâlnită.

Pe de o parte această strategie împiedică riscul de infracțiuni în unele cazuri, cum ar fi violența împotriva copiilor și a persoanelor în vârstă. Pe de altă parte, însă, reprezintă o încălcare a vieții private a persoanelor, conform „Statutului lucrătorilor” care interzicea controalele de la distanță prin camere și supraveghere video.

„Interzicea”, pentru că din anul 2016, „Statutul lucrătorilor” a fost modificat parțial, liberalizând utilizarea în anumite condiții a aparatelor de fotografiat și a înregistrărilor video pentru lucrători.

Verificarea menajerelor, îngrijitoarelor sau bonelor cu ajutorul telecamerelor se poate face doar în anumite condiții:

  • atunci când obiectivul de control nu este de a verifica calitatea performanței muncii, adică, pentru a se vedea de exemplu dacă îngrijitoarea este afectuoasă în relația cu persoana îngrijită sau dacă menajera iese din casa unde prestează serviciul cu 10 minute mai devreme, ci numai pentru a evita riscul de posibile infracțiuni, ca în cazul unei bone care lovește copilul asistat sau dacă angajata fură de la locul de muncă;
  • conform noilor norme de respectare a vieții private, lucrătoarea trebuie informată de prezența telecamerelor de la domiciliul angajatorului unde își desfășoară activitatea;
  • în cazul în care lucrătoarea nu este informată de prezența telecamerelor ce o pot filma la locul de muncă, angajatorul are nevoie de o aprobare din partea sindicatelor sau Direcției Teritoriale de Muncă (DTL), care în prealabil au efectuat o inspecție autorizată la domiciliul respectiv.

Așadar, scopul controlului cu telecamera este protejarea persoanelor îngrijite, siguranța muncii și niciodată verificarea calității muncii lucrătoarei.

O sentință a Tribunalului din Milano a hotărât că unele imagini surprinse de telecamerele folosite împotriva hoților pot fi folosite ca dovezi în cazul unui proces împotriva unei îngrijitoare sau a unei bone:

Dacă proprietarul a instalat telecamere cu scopul de a filma eventualele tentative de furt ale hoților, dar telecamerele filmează și un angajat al său care fură din casă, o îngrijitoare care bate bătrânul sau o bonă care adoarme în fața televizorului în timp ce copilul plânge în leagăn, dovezile înregistrate de aceste camere, deși obținute fără consimțământul lucrătoarei sau al sindicatelor, pot fi folosite în orice procedură penală împotriva lucrătoarei respective.

Singura condiție impusă de Tribunal proprietarului a fost ca scopul final al telecamerelor să fi fost acela de a se proteja de hoți. Prin urmare, o îngrijitoare sau o bonă poate fi filmată și înregistrată în sistemul de supraveghere video al casei unde lucrează, cu condiția ca telecamerele să fi fost instalate pentru a împiedica accesul unor eventuali infractori atunci când familia nu este prezentă și nu pentru a verifica munca lucrătoarei.