miercuri, 28 februarie 2024
Informația fără granițe


Condițiile în care pot pleca românii la muncă în străinătate și obligațiile pe care le vor avea la întoarcere

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România În evidență Prima pagină Știri - luni, 13 aprilie 2020 Etichete: , , , ,

Autorităţile din țara noastră au reglementat condiţiile în care românii pot pleca la munci sezoniere în străinătate, printr-un ordin al ministrului transporturilor, care a intrat în vigoare luni, 13 aprilie, la miezul nopţii.

Actul normativ prevede că toate cursele aeriene de tip charter care transportă muncitori sezonieri români trebuie programate la un interval minim de patru ore una de cealaltă. În plus, oamenii nu vor fi aduși la aeroport cu mai mult de 4 ore înainte de ora programată pentru decolarea cursei.

Ordinul impune agenţiilor de recrutare să le asigure oamenilor echipament de protecţie, mască şi mănuşi, iar muncitorii sezonieri nu vor fi aduşi la aeroport cu mai mult de patru ore înainte de decolare, precizează comunicatul Ministerului Transporturilor.

Agentul sau agenţiile de recrutare vor organiza transportul muncitorilor doar după ce primesc acordul aeroportului. În plus, trebuie să aibă în aerogară o persoană care să asigure asistenţă pasagerilor, inclusiv în situaţia întârzierii sau anulării zborului.

Acest act normativ a fost elaborat după ce vineri, 10 aprilie, circa 1.800 de muncitori sezonieri au fost înghesuiți, în plină epidemie de coronavirus, în parcarea din fața Aeroportului din Cluj. Ei așteptau să plece cu mai multe curse charter la muncă în Germania.

Mesajul lui Raed Arafat pentru muncitorii sezonieri. Obligațiile pe care le vor avea la întoarcerea în țară:

Raed Arafat a transmis prin intermediul unui post de televiziune ce se va întâmpla cu muncitorii sezonieri care vor dori să revină în țară. Acesta menționează că românii nu vor avea voie să se întoarcă pe cale aeriană, însă se pot întoarce cu mașina sau autocarul. De asemenea, oricine va dori să revină în țară, va intra în carantină obligatorie timp de 14 zile.

„Oamenii nu pleacă din plăcere, au nevoie de venit. Țările unde au plecat și-au asumat venirea lor. Ei nu se mai pot întoarce pe cale aeriană, în această perioadă. Vor intra în carantină imediat. Ei se pot întoarce pe cale rutieră, cu autocare sau mașini proprii. Noi am criticat doar modul de organizare. Când vin mii de persoane la aeroport și chemi cursele să plece imediat, este pericol. A creat o problemă de risc”, a zis Arafat, potrivit antena3.ro.