duminică, 15 septembrie 2024
Informația fără granițe


Conferința internațională anuală a Asociației Justiție pentru Minori

Scris de: Căjvăneanu Miruna , înv Din România Știri - vineri, 2 decembrie 2022 Etichete: , , ,

Marti, 6 decembrie 2022, începând cu ora 9:00 va avea loc, la Hotel Unirea, Sala Mezanin, Conferința Internațională Anuală a Asociației Justiție pentru Minori. Conferința va fi transmisă și în streaming online și se va bucura de prezența a numeroase autorități, la nivel județean și național.
Vor interveni profesioniști reprezentativi, pe plan național și internațional, în domeniile în care Asociația și-a desfășurat activitatea în ultimul an.
Din partea autorităților și organizațiilor cu care colaborăm, vor interveni: Conf. dr. Ioana Maria Costea, decan la Facultatea de drept, Universitatea Al. I. Cuza, Iasi; Expert Petronela Budacea – Avocatul Poporului, Biroul Teritorial Iasi; Magdalena Roxana Necula, președinte, Colegiul National al Asistenților Sociali, sucursala Iasi; Gheorghe Mihalache, președinte, Corpul Profesional al mediatorilor din România, sucursala Iași, președinte; Dr.Catalin Luca, Colegiul Psihologilor din România, din 2007 formator al Institutului Național al magistraturii în domeniul Justiției pentru minori; Miron Mirabela, președinte Organizația Femeilor de Afaceri din România; Mihaela Munteanu, director de comunicare si advocacy – FONSS. Au fost invitați, de asemenea, reprezentanți ai Baroului Iași, Primăria Municipiului Iași, Prefectura Iași, ISJ Iași. Invitat special dna Dr. Lorena Tarlion, Judecător, Tribunalul Iași.

Asociația „Justiție pentru Minori” a fost înființată anul trecut de un grup de profesioniști români din diferite țări, cu experiență de peste 15 ani în domeniul justiției pentru minori și drepturile familiilor transnaționale și peste 300 de cazuri soluționate la activ cu minori din familii cu elemente de extraneitate (majoritatea români din diaspora).

Este singura asociație din țară care are o rețea internațională de profesioniști, un departament cu și pentru tineri, dedicat în totalitate proiectelor ce vizează drepturile copiilor, servicii multidisciplinare în domenii conexe apărării drepturilor minorilor și consultanță pro bono.

În cadrul Conferinței va fi prezentat Raportul primului an de activitate și demersurile efectuate pe plan național și internațional cu privire la îmbunătățirea cadrului legislativ în materie de drepturi ale minorilor. De asemenea, vor fi expuse activitățile intense ale organizației în contextul unei crize care ne-a luat pe toți prin surprindere, criza din Ucraina. Voluntarii Asociației s-au mobilizat din primele zile pentru ajutorarea familiilor de refugiați, în special mame cu copii. Într-un an de activitate, au fost susținute de asemenea proiecte de educație a elevilor din mediul rural, inclusiv cu finanțare din partea unor Instituții internaționale, cum ar fi Institutul Cultural Francez. Fructuoasă a fost și colaborarea cu studenții și cu Facultățile de profil din țară. O inițiativă inedită la nivel național a fost înființate grupuri de lucru multidisciplinare pentru identificarea măsurilor necesare pentru a ameliora cadrul național normativ cu privire la minori.

Vor fi prezentați membrii, colaboratorii și tinerii voluntari, precum și reprezentanții din organizațiile din străinătate cu care colaborăm.
În a doua parte a Conferinței, se va desfășura si un Atelier cu studenții prezenți la eveniment. De asemenea, vom analiza, împreună cu colaboratorii noștri din străinătate, câteva aspecte legate de noul Regulament Bruxelles și cooperarea transfrontalieră cu scopul apărării interesului minorului.

CONTEXT: Conform Institutului Național de Statistică, a fost raportat un număr de 3,4 milioane de români cu reședința în străinătate. În fapt este de notorietate că numărul real depășește cu mult această cifră, fiind vehiculat un număr de 8,9 milioane de români care trăiesc în afara granițelor. Această mobilitate masivă a cetățenilor români a generat situații juridice pentru a căror soluționare nu avem instrumente adecvate, în special pentru protecția minorilor.

Pe toată durata Conferinței, pe site-ul www.dossierimmigrazione.it va fi posibilă descărcarea GRATUITĂ a volumului statistic „Rădăcini pa jumătate – 30 de ani de imigrație românească în Italia”, realizat de Centrul de Studii și Cercetări IDOS, cu sprijinul Institutului de Studii Politice „S. Pio V”.