miercuri, 21 februarie 2024
Informația fără granițe


Copil român de numai 10 luni mort în Austria. Mama micuțului suspectată că i-a provocat decesul

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - joi, 3 martie 2022 Etichete: , , ,

O tânără în vârstă de 25 de ani, de naționalitate română, a fost reținută marți, 1 martie, în cartierul Andritz al orașului austriac Graz, capitala landului Stiria. Ea este suspectată că i-a provocat leziuni cerebrale grave fiului ei de zece luni, zgâlțâindu-l violent în după-amiaza zilei de joi, 24 februarie, motiv din care micuțul a decedat, informează publicația austriacă Kosmo.

Joia trecută, în jurul orei 15:50, o patrulă de poliție a fost chemată la domiciliul tinerei românce, deoarece acolo era efectuată resuscitarea micuțului ei copil de către serviciile de salvare. Potrivit celor declarate de mamă, fiul ei ar fi suferit un stop cardiac brusc, dintr-un motiv necunoscut.

Acesta a fost internat de urgență la clinica pentru copii LKH Graz. În timpul examinărilor, medicii au descoperit leziuni cerebrale masive. Deși copilul a fost îngrijit la terapie intensivă, el a murit vineri, 25 februarie, în jurul orei 16:45.

Întrucât medicii au bănuit de la bun început că rănile băiatului au fost cauzate de influențe externe, s-a dispus efectuarea autopsiei. Mama, care se mutase de curând din România la rudele ei din Andritz, a fost audiată cu translator la ordinul Parchetului din Graz, însă declarațiile ei au fost contradictorii.

În timpul autopsiei efectuate sâmbătă, 26 februarie, la Institutul de Medicină Legală din Graz, s-a constatat că decesul copilului a fost cauzat de un edem cerebral la scară largă, care a fost cel mai probabil cauzat de zgâlțâituri violente.

Când a fost interogată din nou, suspecta nu a mai comentat acuzațiile. În plus, s-au găsit dovezi care sugerau că suspecta ar fi bolnavă mintal. Ea ar fi fost în contact regulat cu biroul de asistență pentru tineret din Graz, potrivit declarației purtătorului de cuvânt al  Parchetului din Graz, Hansjörg Bacher.

Cu toate acestea, nu au existat dovezi anterioare de abuz asupra copilului. Deocamdată, urmează a fi obținute opiniile experților privind sănătatea psihică a mamei. Românca a fost internată la azilul Graz-Jakomini.