joi, 22 februarie 2024
Informația fără granițe


Copil român înecat în Spania sub ochii mamei sale. A intrat în mare să prindă crabi împreună cu fratele său

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - duminică, 22 mai 2022 Etichete: , , ,

Un băiețel român de numai șase anișori  s-a înecat sâmbătă, 21 mai, în zona digului plajei localității spaniole Canet d’en Berenguer (comunitatea autonomă Valenciană). La fața locului s-a aflat și mama victimei, rezidentă în localitatea Segorbe din provincia Castellon. Scafandrii Gărzii Civile au găsit trupul neînsuflețit al copilului cinci ore mai târziu, informează Las Provincias.

În jurul orei 15:30, băiețelul a intrat în apă să prindă crabi împreună cu fratele său mai mare, într-o zonă cu curenți de apă puternici. Mama l-a pierdut din vedere pe fiul ei cel mic, într-un moment în care apa i-a acoperit pe amândoi. Femeia a reușit să-l salveze pe cel mare, dar când s-a întors după minor nu l-a mai găsit, potrivit postării de pe Twitter a serviciului local 112.

Zona unde s-a produs tragicul eveniment (care se află lângă portul de agrement) prezintă un risc crescut de înec și vara este marcată cu geamanduri pentru ca oamenii să nu se apropie. În plus, în sezonul estival plaja dispune de salvamari.

În zonă există un semn care avertizează în limba spaniolă despre faptul că scăldatul este interzis din cauza curenților foarte puternici dar familia este de origine română și se are în vedere posibilitatea ca avertismentul să nu fi fost înțeles. Evenimentul s-a petrecut la ora 16:10, iar în acea perioadă marea era foarte agitată.

Mama a anunțat serviciul de urgență 112. Evenimentul a mobilizat o vastă acțiune de salvare în care au intervenit două elicoptere, trei bărci și o echipă specializată în scufundări, care pe tot parcursul după-amiezii au urmărit apa, în timp ce polițiștii verificau plaja și împrejurimile acesteia.

A fost activată echipa Poliției Judiciare Puzol, precum și navele Serviciului Maritim împreună cu Grupul Special de Activități Subacvatice a Gărzii Civile (GEAS). La ora 20:10, după câteva ore de scufundări continue – la aproximativ 15 metri de locul unde familia intrase în apă să prindă crabi, într-o zonă fără vizibilitate – scafandrii au reușit să localizeze cadavrul băiatului.

Prezentă la fața locului, Crucea Roșie a acordat asistență psihologică rudelor victimei. Procesul a fost înaintat Tribunalului de Primă Instanță și Instrucțiune nr. 4 din orașul Sagunto.