vineri, 6 decembrie 2024
Informația fără granițe


Copil român, oprit la aeroport. Călătorea fără documentele necesare

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din România În evidență Informații utile Prima pagină Știri - vineri, 5 aprilie 2024 Etichete: , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Pe data de 4 aprilie 2024, Aeroportul Craiova a fost scena unei intervenții coordonate de polițiștii de frontieră, în colaborare cu un ofițer al Biroului Transporturi Aeriene. Astfel, au verificat, în zona porților de îmbarcare, o femeie care călătorea împreună cu un minor, în direcția Bruxelles-Belgia.

În urma verificării s-a constatat că femeia nu deținea toate documentele necesare pentru călătorie, informează PFR.

- Continuarea după publicitate -

Polițiștii au constatat astfel că însoțitoarea minorului, de fapt mama copilului, nu avea acordul legalizat al celuilalt părinte necesar pentru ieșirea din țară cu minorul.

Drept urmare, ambilor li s-a refuzat ieșirea din țară, punându-se accent pe protecția și siguranța minorilor în astfel de situații.

Deși România a intrat în Spațiul Schengen aerian și maritim, autoritățile reamintesc că, pentru ieșirea din țară a cetățenilor români minori, documentația necesară a rămas neschimbată.

- Continuarea după publicitate -

Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană sunt necesare:

  • Document de călătorie valabil.
  • Acordul celuilalt părinte dacă călătorește însoțit doar de unul dintre părinți.
  • Acordul ambilor părinți când călătorește însoțit de altă persoană decât părintele.
  • Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reședință și face dovada în acest sens.
  • Doar acordul unuia dintre părinți când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical și face dovada scopului declarat al călătoriei.

Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit va avea nevoie de:

  • Document de călătorie valabil.
  • Acord din partea ambilor părinți.
  • Doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reședinței în țara în care călătorește.

Însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către polițistul de frontieră.

Totuși, dacă se constată infracțiuni specifice în istoricul însoțitorului, acesta va fi împiedicat să părăsească țara împreună cu minorul.

Astfel de măsuri stricte sunt menite să asigure că toate călătoriile internaționale se desfășoară în condiții de maximă siguranță și conformitate cu legislația în vigoare, protejând în același timp drepturile și bunăstarea tuturor cetățenilor, în special a celor mai vulnerabili.