miercuri, 28 februarie 2024
Informația fără granițe


Coronavirus în Franța: măsurile restrictive au fost prelungite până la 11 mai 2020

Scris de: Daniela Stoica , înv Fără categorie - miercuri, 15 aprilie 2020

Măsura de izolare generală în Franța în contextul pandemiei de coronavirus a fost prelungită până luni, 11 mai 2020. În termen de 15 zile, autoritățile franceze vor prezenta, în detaliu, modul în care se va reveni la normal, treptat, după această dată.

Creșele, școlile, colegiile și liceele se vor redeschide, progresiv, începând cu 11 mai, dar nu și instituțiile pentru studii superioare. De asemenea, tot ce înseamnă locuri publice – restaurante, cinematografe, cafenele, teatre, săli de spectacole – rămân închise, până la noi dispoziții. Situația va fi reevaluată de la jumătatea lunii mai.

Vă reamintim măsurile care sunt în vigoare pe teritoriul Franței:

  • În aplicarea stării de urgență sanitară, orice deplasare este interzisă – cu excepția celor în scop profesional sau individual, situațiile fiind foarte clar stabilite.
  • Începând cu data de 8 aprilie a fost interzisă activitatea sportivă între orele 10.00-19.00 în Paris.
  • Orice persoană care efectuează o deplasare în această perioadă trebuie să aibă asupra sa documentul justificativ, individual sau profesional – formularul este disponibil pe linkul următor și poate fi descărcat și pe telefonul mobil: www.gouvernement.fr/info-coronavirus.
  • Orice încălcare a măsurii de izolare la domiciliu se pedepsește cu amendă care pornește de la 135 de euro și poate ajunge la 3750 de euro și maximum 6 luni de închisoare.
  • Persoanele care intră/ tranzitează Franța trebuie să aibă asupra lor un justificativ internațional completat – modelul este disponibil pe linkul www.gouvernement.fr/info-coronavirus.
  • Reamintim românilor aflați pe teritoriul Franței că autoritățile recomandă evitarea oricărei deplasări care NU este absolut urgentă. Orice deplasare către România pe cale rutieră se face pe proprie răspundere. Controalele au fost înăsprite în această perioadă, atât pe teritoriul Franței, cât și în state vecine – Germania, Elveția, etc. De asemenea, trebuie avute în vedere restricțiile impuse în statele tranzitate – Austria, Ungaria.

Autoritățile reiterează evitarea oricărei deplasări care nu reprezintă o urgență și care poate pune în pericol sănătatea altor persoane, în primul rând a propriilor familii.

Miercuri, 15 aprilie, în Franța erau înregistrate 143.303 cazuri de infecție cu noul coronavirus, din care 15.729 de persoane și-au pierdut viața, iar 28.805 s-au vindecat.