joi, 13 iunie 2024
Informația fără granițe


Coronavirus în lume: Numărul cazurilor de infecție a ajuns la 613 în Franța, școlile vor fi închise timp de 2 săptămâni în Oise și Haut-Rin

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - sâmbătă, 7 martie 2020 Etichete: ,

Numărul cazurilor confirmate de infecție cu noul coronavirus a ajuns în Franța la 613, cu 190 mai multe decât ziua precedentă, iar dintre acestea, 10 s-au finalizat cu decesul persoanelor infectate, se transmite pe site-ul oficial al Guvernului francez.

Potrivit ziarului France Bleu, începând de luni, 9 martie 2020, școlile vor fi închise în departamentele Oise și Haut-Rin timp de 15 zile, în timp ce în restul Franței au fost anulate toate evenimentele publice. Din informațiile transmise de Ministerul Sănătății din Franța reiese că focarele de infecție până la această oră sunt prezente în următoarele zone:

  • Primul focar a fost localizat în Oise și, în special, în municipalitățile Creil, Crépy-en-Valois, Vaumoise, Lamorlaye și Lagny-le-Sec;
  • Al doilea focar este situat în Haute-Savoie, în orașul La Balme;
  • Al treilea este situat în Morbihan, municipiile Auray, Crac’h și Carnac;
  • Al patrulea focar se află în Grand-Est, în urma unui miting religios din Mulhouse;
  • Al cincilea este situat în Val d’Oise și în special în orașul Méry-sur-Oise

Principalele focare de coronavirus din Franța. Sursa: Ministerul Sănătății din Franța

Mai multe sectoare din domeniul medical și social sunt îngrijorate de lipsa mijloacelor de protecție împotriva coronavirusului. Nu există suficiente măști pentru asistenți medicali sau stomatologi și chiar niciuna pentru cei care oferă asistență la domiciliu persoanelor în vârstă. În ceea ce-i privește pe medicii stomatologi, „ situația este aberantă” , a declarat pentru AFP Patrick Solera, președintele FSDL, primul sindicat din acest sector.

„În timp ce ne desfășurăm activitatea, avem de-a face zilnic cu stropi de sânge și salivă. Furnizorii noștri ne-au scris vineri că nu ne mai pot furniza măști chirurgicale până la sfârșitul lunii mai, deoarece totul a fost rechiziționat “, a adăugat Solera.

Îngrijorări și în rândul asistenților medicali: potrivit unei consultări lansate de Uniunea Națională a Profesioniștilor în Asistență (SNPI) cu membrii săi, 78% dintre asistenții medicali din spitale spun că se confruntă cu o lipsă de măști FFP2 , „care sunt totuși esențiale pentru tratarea pacienților.”

Franța se pregătește totodată să treacă la cea de-a treia etapă a planului de acțiune adoptat de Guvern, în prezent fiind activă „Etapa 2”, care are ca scop prevenirea și limitarea circulației virusului.

„Etapa 3 sau „etapa epidemică” este cea care corespunde unei circulații active a virusului “, scrie pe site-ul oficial al guvernului francez. Prin urmare, strategia de combatere a bolii nu mai constă în limitarea răspândirii acesteia, așa cum se întâmplă în „stadiul 2”, ci în atenuarea efectelor acesteia. „Etapa 3” implică mai întâi o reorganizare a sistemului de sănătate . În acest context, persoanele infectate cu coronavirus nu vor mai merge sistematic la spital: pacienții cu simptome ușoare (80% din cazuri, conform studiilor internaționale) vor rămâne acasă, mai precizează sursa citată.