joi, 28 martie 2024
Informația fără granițe


Coronavirus în România, 31 de cazuri confirmate. Un pacient a aflat din presă că este infectat cu COVID-19

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din România Știri - miercuri, 11 martie 2020 Etichete: , , , ,

Numărul cazurilor confirmate de infecție cu noul coronavirus  în România a ajuns la 31 conform datelor publicate la ora locală 10:00 de miercuri, 11 martie 2020, pe site-ul oficial al Ministerului Sănătății. Șase pacienți dintre aceștia s-au vindecat însă până în prezent, iar cazurile pozitive încă la această oră sunt 25, în timp ce 487 de persoane se află în carantină și 11.684 de persoane se află în izolare la domiciliu, potrivit informațiilor care vin de la aceeași sursă de mai sus.

Bogdan Aron, un tânăr în vârstă de 34 de ani care este unul dintre pacienții diagnosticați pozitiv cu COVID-19 (pacientul cu numărul 7 mai exact) a povestit în urmă cu câteva ore pe pagina sa Facebook despre experiența sa cu această infecție, cu sistemul de Sănătate din România, dar și cum a aflat că este infectat cu noul coronavirus.

„La ora la care scriu acest mesaj sunt internat la Victor Babeș (spitalul clinic Dr. Victor Babeș din București – n.r.) cu diagnosticul confirmat de coronavirus. Am ajuns în urmă cu aproximativ 1 oră, după ce am așteptat ambulanta 12 ore. Luni seara am făcut febră 39.2, iar medicii de la Matei Balș mi-au făcut și testul de coronavirus. Fusesem în Londra între 25-27 februarie, dar până zilele trecute Marea Britanie nu era considerată o zona cu risc. Prin urmare toată lumea a crezut că șansele de a fi infectat sunt minime. Inclusiv eu. M-am izolat la domiciliu în așteptarea rezultatului”, a scris tânărul bucureștean în mesajul său.

În cursul zilei de marți, 10 martie, în România au fost diagnosticate în total 12 persoane cu COVID-19 și nu știm cum au aflat ceilalți pacienți că rezultatul este pozitiv, dar Bogdan l-a aflat într-un mod cu totul neobișnuit și lipsit de profesionalism în același timp din partea medicilor și a instituțiilor românești.

„Rezultatul l-am aflat din presă. În jurul orei 17:30 am citit că: «Bărbat, 34 ani, București, care s-a întors în data de 27 februarie 2020 din Londra, Marea Britanie, s-a prezentat cu simptomatologie la INBI Matei Balș». Era o șansă bună să fiu cazul 7 din 10 martie. Însă pe mine nu mă anunțase nimeni nimic. Am sunat la toate numerele pe care le-am găsit și am vorbit cu toate persoanele despre care știam ca ar putea avea chiar și o minimă informație. Voiam evident să aflu dacă într-adevăr era vorba despre mine. N-am aflat nimic. După zeci de telefoane pe care le-am dat eu la toate numerele oficiale puse la dispoziție, am fost sunat la 2 ore după ce aflasem informația din presa. Mi s-a confirmat că sunt pozitiv și am fost informat că urmează să vină o salvare (acea «izoletă») să mă preia”, a relatat Bogdan Aron.

Abia după 12 ore a sosit și ambulanța care l-a dus la spitalul Victor Babeș pentru a fi pus în carantină, dar până atunci tânărul din București a intrat în legătură cu toate persoanele cu care a avut contact în ultimele 2 săptămâni pentru a le anunța că a fost diagnosticat pozitiv pentru coronavirus.

„Le-am recomandat să ia legătura cu DSP, să sune la numărul 0800 800 358 sau la 112, în funcție de caz. Îmi doresc din tot sufletul ca toată lumea să fie în regulă”, a precizat Bogdan.

În final, conaționalul nostru spune câteva cuvinte și despre atitudinea și ineficiența, mai ales în ce privește comunicarea, de care s-a lovit în raport cu instituțiile medicale, dar și despre neglijența de care a dat dovadă el însuși, crezând că lui nu i se poate întâmpla să fie infectat. Pe de altă parte, afirmă despre cei care lucrează pentru combaterea epidemiei că știu ce fac, în ciuda problemelor din sistemul sanitar care deja începe să fie depășit de situație.

„Desi în povestea mea de până acum am întâlnit multe probleme (pe o parte le-am enumerat) și multă lipsă de empatie din partea unor autorități, am încredere în medici și cred că aplicând măsurile corecte o să fie bine. Voi încerca să trimit feedback-ul meu cât mai detaliat către persoanele care pot schimba ceva chiar și în al 11-lea ceas. Sunt multe lucruri care scârțâie când vorbim despre comunicarea cu pacientul, relația cu 112, relația cu autoritățile care se ocupă de problemă. Medicii și asistentele de la Matei Balș și Victor Babeș s-au comportat pana acum exemplar. Au fost cu toții empatici și dornici să ajute.

Altfel, pare că parascovenia asta e mai contagioasă decat credeam. M-am gândit si eu: «N-o sa fiu chiar eu afectat». Nu sunt în măsură să dau sfaturi complexe despre coronavirus, dar stați în casă. Lucrați de acasă în măsura în care puteți. Aplicați tot ceea ce vă îndeamnă medicii. Protejați-i pe cei dragi. Mulți dintre cei care se ocupă de problemă par a fi buni profesioniști, dar la fel pare și ca limitele sistemului sanitar sunt încercate la 29 de cazuri (numărul de cazuri de ieri, care astăzi a ajuns la 31 – n.r.). Nu știu ce se va întâmpla dacă acest număr va crește. Și pare că va crește. Prin urmare, faceți orice ca să evitați să vă îmbolnăviți voi sau să-i îmbolnăviți pe cei dragi. Am vorbit deja cu cei din familie și cu prietenii. Ei sunt în izolare la domiciliu și o parte au făcut deja testele. Îi iubesc și sper să le fie bine”, mai adăugat tânărul.

Informațiile și recomandările Ministerului Sănătății din România cu privire la contaminarea cu noul coronavirus (COVID-19) și cum să o evităm

  1. Spălați-vă mâinile de multe ori;
  2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
  3. Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile;
  4. Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți;
  5. Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;
  6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
  7. Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
  8. Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
  9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
  10. Animalele de companie nu transmit coronavirus.