luni, 20 mai 2024
Informația fără granițe


Crește numărul de pașapoarte eliberate de statul român, documentul poate fi trimis direct la domiciliul solicitantului

Scris de: Daniela Stoica , înv Informații utile - luni, 10 februarie 2020 Etichete: , , , , ,

Numărul paşapoartelor eliberate de autoritățile române în 2019 a crescut cu 16,30% faţă de 2018, iar timpul de aşteptare la ghişeu a scăzut, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor de Interne. La cererea și pe cheltuiala solicitantului documentul poate fi trimis direct la domiciliul acestuia, oriunde în lume.

„Pentru eliberarea paşaportului simplu electronic sau a celui temporar cetăţenii pot depune cererea, în ţară, la oricare serviciu public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple, iar în străinătate la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, indiferent de locul în care au domiciliul sau reşedinţa”, se specifică în comunicatul MAI.

Direcţia Generală de Paşapoarte a dezvoltat aplicaţia on-line „status paşaport”, prin care cetăţenii pot urmări procesul de soluţionare a cererii de eliberare a paşaportului simplu electronic. Aplicația este funcțională pe site-ul epasapoarte.ro.

Cererile privind eliberarea paşapoartelor simple electronice pot fi depuse şi la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din străinătate

Ridicarea lor se poate face din ţară, de la oricare serviciu public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple, în termen de 10 zile lucrătoare. De asemenea, există posibilitatea ca paşaportul să fie ridicat de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României în străinătate, în maxim 45 de zile lucrătoare în statele membre ale Uniunii Europene, respectiv 60 de zile în state terţe.

Dacă vă aflați în străinătate și nu aveţi timp să aşteptaţi noul paşaport simplu electronic, puteţi solicita eliberarea imediată a unui titlu de călătorie cu care vă puteţi deplasa în ţară unde veţi obţine şi paşaportul simplu electronic. Despre titlul de călătorie, puteți afla informațiile necesare citind articolul Informații privind titlul de călătorie pentru întoarcerea în România, când v-au expirat documentele de identitate.

Eliberarea unui document la consulatele românești din străinătate se face numai pe bază de programare

Programarea se face online, cu ajutorul portalului Ghișeul Consular Online, urmând pașii următori:

  • accesează site-ul: https://www.econsulat.ro;
  • înregistrează-te prin apăsarea butonului „Creează Cont Nou”;
  • după autentificare, alege serviciul consular dorit, completează datele care îți sunt solicitate și trimite cererea;
  • accesează din partea de sus a meniului butonul „Cererile mele” și apoi „Programați-vă.”

Taxa pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este de 258 de lei pentru persoanele cu vârsta peste 12 ani, 234 de lei pentru persoanele cu vârsta sub 12 ani, iar pentru cel simplu temporar este de 96 de lei. Paşaportul nu se eliberează în regim de urgenţă. Aşadar, nu se percep taxe de urgenţă pentru eliberarea acestui tip de paşaport.

Paşaportul simplu electronic poate fi expediat, prin servicii de curierat, la domiciliul sau la reşedinţa titularului ori ale persoanei care a formulat cererea, cu suportarea de către aceştia a cheltuielilor de expediţie.