vineri, 21 iunie 2024
Informația fără granițe


Criză financiară profundă în transportul aerian, 2020 va fi cel mai prost an din istoria aviației

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - marți, 9 iunie 2020 Etichete: , , , , ,

Asociaţia Internaţională de Transportat Aerian (IATA) a transmis marți, 9 iunie, că în urma crizei provocate de coronavirus liniile aeriane vor suferi pierderi nete de 84,3 miliarde de dolari în 2020, urmate de pierderi în valoare de 15,8 miliarde de dolari în anul 2021

Traficul aerian de pasageri ar urma să scadă cu 36% în acest an

Conform celor mai recente prognoze ale IATA, cifra de afaceri globală a companiilor aeriene se va reduce la jumătate în acest an, până la 419 miliarde de dolari, pentru a urca la 598 miliarde de dolari în anul următor. De asemenea, traficul aerian de pasageri ar urma să scadă cu 36% în acest an. Contracţia din 2020 va fi urmată de o relansare de 55% în 2021, însă chiar şi aşa va rămâne sub nivelul înregistrat în 2019.

Financiar, 2020 va fi cel mai prost an din istoria aviaţiei

Directorul general de la IATA, Alexandre de Juniac, a declarat că „din punct de vedere financiar, 2020 va fi cel mai prost an din istoria aviaţiei.”

„Comparativ, companiile aeriene din întreaga lume au pierdut 31 de miliarde de dolari în urma crizei financiare globale din 2008 şi 2009. Nu există termen de comparaţie pentru dimensiunea acestei crize”, a adăugat Alexandre de Juniac.

Fără măsuri de carantină menite să descurajeaze călătoriile cu avionul

IATA a făcut un apel către guverne să se abţină să adopte măsuri de carantină care descurajează călătoriile cu avionul, apreciind că măsurile de siguranţă la bordul avioanelor, precum obligativitatea purtării măştilor, sunt adecvate.

Alexandre de Juniac a insistat asupra necesităţii ca „guvernele şi industria să lucreze împreună pentru introducerea recomandărilor sanitare ale Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (OACI)”, în condiţiile în care IATA se aşteaptă ca pasagerii să revină la bordul avioanelor imediat ce frontierele se vor redeschide.

Organizaţia Internaţionale a Aviaţiei Civile a publicat recent o serie de recomandări sanitare destinate transportului aerian, care include purtarea măştii şi controlul temperaturii. Raportul OACI subliniază că statele, aeroporturile şi companiile aeriene trebuie să pună la punct „măsuri armonizate atât la scară mondială cât şi regională”.

IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.