sâmbătă, 27 aprilie 2024
Informația fără granițe


Românii din străinătate: Posibilitatea cumpărării vechimii în muncă în anul 2022

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din România Informații utile Știri - vineri, 7 ianuarie 2022 Etichete: , , , ,

Românii care vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat o pot face, până la finalul lui august 2023, prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și prin plata unor sume către aceasta.

Cetățenii români din străinătate, care lucrează cu un contract de muncă înregistrat și plătesc contribuții în țările unde muncesc, nu pot cumpăra în România vechime în muncă pentru perioadele respective. Dacă au realizat stagii de cotizare în alte țări, cei interesați de „cumpărarea de vechime” nu pot apela la acest mecanism pentru a acoperi perioadele respective în care s-au plătit deja contribuții de asigurări sociale. Ei pot cumpăra vechime în muncă doar pentru perioadele în care nu au cotizat în alte țări.

Dacă persoana aflată în străinătate nu se poate deplasa în țară, contractul de asigurare se poate încheia și de către un individ mandatat, adică desemnat prin procură specială, de către persoana interesată de plata retroactivă a contribuției. În același timp, plata se poate face inclusiv prin virament într-un cont bancar indicat de casa teritorială de pensii.

Condițiile pentru cumpărarea vechimii pentru pensie se vor aplica până la 31 august 2023, deoarece, de la 1 septembrie 2023, cel puțin teoretic, ar trebui să intre în vigoare noua lege a pensiilor – Legea nr. 127/2019 -, care va face acest mecanism disponibil permanent. Plățile retroactive ale contribuției la asigurările sociale (CAS) se pot face în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă.

Legat de plata efectivă a contribuției de asigurări sociale, cei interesați pot opta, așa cum apare și în modelul de contract conținut de OUG 163/2020, să plătească integral, într-o singură tranșă, sau în mai multe tranșe lunare.

Conform OUG 163/2020, „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

DISTRIBUIE