luni, 20 mai 2024
Informația fără granițe


Cutremur în Grecia cu magnitudinea de 5,1 grade pe scara Richter. Nu s-au înregistrat victime

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - vineri, 19 iulie 2019 Etichete: , , ,

Un cutremur cu magnitudinea 5,1 a fost înregistrat vineri la prânz în capitala Greciei, Atena, potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteranean, citat de EFE, relatează Agerpres.

Seismul a avut loc la ora locală 14:13, la o adâncime de 12 kilometri, având epicentrul situat la aproximativ 23 de kilometri nord-vest de Atena Cutremurul a fost resimţit în întreaga regiune Attica, unde trăieşte aproape jumătate din populaţie, scriu surse locale.

Potrivit informațiilor relatate de localnici, seismul a fost „puternic, dar nu foarte lung”, iar locuitorii au evacuat clădirile înalte, ieşind în stradă. Deocamdată nu au fost raportate victime, dar mai multe suburbii au raportat probleme legate de comunicații și alimentarea cu energie electrică.

Grecia este situată pe falii tectonice importante şi este în mod frecvent afectată de cutremure, însă rareori acestea sunt soldate cu victime. Cu toate acestea, în iulie 2017, un cutremur cu magnitudinea 6,7 a provocat decesul a două persoane pe insula turistică Kos şi pagube importante.

În septembrie 1986, un cutremur de 6,2 grade produs în Kalamata a dus la moartea a 20 de persoane.

Fiind țara cu cea mai importantă activitate seismică din Europa, Grecia a fost zguduită în ultimul secol de unsprezece cutremure mortale, cel mai grav dintre acestea soldându-se cu decesul a 476 de persoane pe insulele Zakynthos şi Kefalonia din vestul Greciei, în luna august a anului 1953.