marți, 16 aprilie 2024
Informația fără granițe


Danemarca: Amenzi de peste 34.000 de euro pentru 2 șoferi români de TIR și compania pentru care lucrează

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - luni, 11 mai 2020 Etichete: , , , , ,

Polițiștii din Tappernøje, Danemarca, au sancționat la sfârșitul lunii trecute doi șoferi români de TIR și compania de transport pentru care lucrează cu suma de 255.000 de coroane daneze, echivalentul a peste 34.000 de euro. Amenzile au fost aplicate în principal pentru nerespectarea timpilor de odihnă și de condus, se arată într-un comunicat publicat în data de 28 februarie pe site-ul oficial al Poliției daneze.

Conform celor relatate de sursa citată, TIR-ul a fost oprit în localitatea menționată mai sus pentru un control de rutină, iar agenții au observat că șoferii nu au plătit taxele de utilizare a drumurilor impuse pentru astfel de autovehicule. Ulterioare verificări au dus însă la constatarea altor nereguli, iar asta le-a adus în final o serie de amenzi usturătoare, de ordinul zecilor de mii de euro.

La volanul TIR-ului, spun polițiștii danezi, se afla o femeie de 22 de ani, iar alături de ea se afla colegul ei, un bărbat de 32 de ani. Agenții au constatat că ambii șoferi erau originari din România, la fel cum era și compania de transport pentru care lucrează. Un control al tahografului din cabină a scos la iveală că niciunul dintre cei doi șoferi nu a respectat timpul de condus și de odihnă impus prin lege, cel de odihnă fiind cu mult mai mic față de cel obligatoriu.

Calculele făcute de polițiști asupra timpilor de odihnă au arătat, mai exact, că timpul acordat acestei activități a fost de până la 4 ore și 50 de minute pentru fiecare șofer, în comparație cu cele 9 ore de odihnă impuse prin lege, se precizează în comunicat. În fața dovezilor covârșitoare, cei doi șoferi români au recunoscut că nu au respectat aceste norme deși erau conștienți că încalcă legea, iar polițiștii l-a amendat pe unul dintre ei cu 64.500 de coroane (circa 8.600 de euro) și i-au interzis să mai conducă mijloace grele de transport pe teritoriul Danemarcei timp de 6 luni, iar celălalt șofer a fost sancționat cu suma de 19.000 de coroane daneze (circa 2.500 de euro) și interdicția de a mai conduce mijloace grele de transport în aceeași țară timp de 3 ani.

Amenda cea mai mare însă a primit-o firma de transport care i-a angajat pe cei doi șoferi și care a fost sancționată cu 171.500 de coroane daneze, echivalentul a circa 22.300 de euro. Totalul amenzilor a ajuns astfel la peste 34.000 de euro, sumă care, se mai precizează în comunicatul poliției daneze, a fost achitată a doua zi pentru a putea permite TIR-ului să-și continue drumul.

„Amenda totală de 255.000 DKK arată că autoritățile iau în serios aceste cazuri. Nu vom trece cu vederea faptul că siguranța drumurilor daneze este compromisă atunci când șoferii și companiile încalcă reglementările. Aceste TIR-uri prezintă un mare risc, dacă șoferului nu au beneficiat de odihna necesară, motiv pentru care continuăm să menținem presiunea prin astfel de controale în Danemarca”, a avertizat comisarul danez de poliție Henrik Fobian.

Tot pe site-ul poliției daneze se mai fac câteva precizări referitoare la aceste reglementări:

  • Mijloacele de transport marfă cu o greutate totală admisă de 12 tone sau mai mare trebuie să plătească taxa de utilizare a drumului pentru pe autostrăzile daneze;
  • Timpul de conducere neîntrerupt nu trebuie să depășească 4 ore și jumătate;
  • După 4 ore și jumătate de condus neîntrerupt, șoferul trebuie să ia o pauză de cel puțin 45 de minute sau două pauze de 15, respectiv 30 de minute;
  • În timpul pauzelor și al repausului, șoferul nu trebuie să efectueze nicio altă lucrare sau să fie disponibil pentru angajator;
  • Timpul de conducere zilnic nu trebuie să depășească 9 ore.
DISTRIBUIE