joi, 25 aprilie 2024
Informația fără granițe


Diaspora HUB, platforma care promite să vină în ajutorul românilor din străinătate aflați în dificultate

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Din România Știri - vineri, 3 aprilie 2020 Etichete: , , , ,

Code for Romania, o comunitate de tineri profesioniști și entuziaști care dezvoltă pro-bono soluții IT cu scopul de a rezolva unele dintre actualele probleme ale societății românești, anunță că în curând cetățenii români din străinătate care se află în situații dificile vor avea la dispoziție o platformă online prin care vor putea cere și primi ajutor pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă. Mai exact, cererea lor de ajutor va fi redirecționată către asociația, biserica sau grupul de acțiune (e.g. grup Facebook cu membri care fac parte dintr-o anumită comunitate de români) care sunt dispuse să-și ajute conaționalii din străinătate aflați în dificultate.

„Platforma 𝐃𝐢𝐚𝐬𝐩𝐨𝐫𝐚 𝐇𝐮𝐛 este rezultatul parteneriatului dintre Autoritatea pentru Digitalizarea României, Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și asociația neguvernamentală Code4Romania, care a lucrat pro-bono la acest proiect”, se arată într-un comunicat trimis redacției noastre prin e-mail.

În același comunicat se face apel la diferitele organizații din diaspora pentru a se înregistra în vederea unei colaborări care are ca scop final ajutorarea conaționalilor noștri aflați într-un impas.

„Invităm 𝐚𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐬𝐭𝐫𝐚̆𝐢𝐧𝐚̆𝐭𝐚𝐭𝐞, 𝐛𝐢𝐬𝐞𝐫𝐢𝐜𝐢𝐥𝐞 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐠𝐫𝐮𝐩𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐞 care doresc să îi sprijine pe românii care au nevoie de ajutor sau de informații să se înscrie pe platformă, completând chestionarul de mai jos: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdcaBJGO4c5yKbYUwebcDtbL8mmAQKnDMjOWkqAJqm28JJi0g/viewform.

Platforma va fi operațională în curând, dar asociațiile, bisericile și grupurile de acțiune care doresc să ajute pot completa formularul încă de pe acum.”

Ulterior acestui moment, se mai precizează în comunicat, românii aflați în dificultate vor putea fi ghidați ușor către organizațiile sau grupurile care le pot oferi sprijin, indiferent că este vorba despre livrarea unor cumpărături, de sprijin cu traduceri, informații utile sau alte forme de asistență atât de necesară în această perioadă.

Secțiune din formularul de înscriere dedicat asociațiilor, bisericilor sau grupurilor care doresc să contribuie

Pe site-ul organizației Code for Romania, căreia se pare că îi aparține ideea, aplicația Diaspora Hub este descrisă după cum urmează:

„Obiectiv: Colectarea de date despre starea cetățenilor români care locuiesc în străinătate, evaluarea zilnică a stării lor, informarea și oferirea de sprijin pentru aceștia.

Cum: Orice cetățean care locuiește în străinătate își poate crea un cont în platformă unde, cu ajutorul unui chestionar simplu în care configurează ce nevoi are, este îndrumat spre ajutor specific. Aceste date sunt centralizate și transmise către autoritățile consulare. Utilizatorii pot să-și monitorizeze starea de sănătate cu ajutorul unor formulare completate recurent, pentru ei și pentru alți membri ai familiilor lor.”

În timp ce pe aplicația propriu-zisă, disponibilă la adresa diasporahub.ro, putem vedea următorul mesaj:

„Platforma Diaspora Hub vine în sprijinul cetățenilor români din afara României și a asociațiilor și grupurilor de sprijin de peste hotare în situații de urgență precum cea cu care ne confruntăm în aceste luni. Cu ajutorul unui chestionar simplu de câteva întrebări, orice român care are nevoie de ajutor sau de informații va fi ghidat ușor către grupurile care îi pot oferi sprijin, fie că vorbim despre livrarea unor cumpărături, sprijin cu câteva traduceri, informații utile în această perioadă etc. Prin aceste funcționalități ne propunem să distribuim cât mai uniform și eficient cererile de ajutor către cei care în aceste zile depun eforturi să sprijine pe toată lumea și să facilităm transferul de informații utile cât mai simplu și pe înțelesul tuturor către românii din diaspora. Acest proiect este dezvoltat în parteneriat cu Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, pro-bono, de către asociația neguvernamentală Code for Romania, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe și al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Voluntarii Code for Romania fac tot posibilul pentru a-ți pune a dispoziție această funcționalitate în câteva ore/zile. Urmărește pagina de Facebook Code for Romania pentru actualizări.”

DISTRIBUIE