joi, 30 mai 2024
Informația fără granițe


Diaspora, obligată să plătească pensii de sprijin pentru părinţii şi bunicii rămaşi în ţară

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - joi, 4 iulie 2019 Etichete: , , , , ,

Parlamentarii social-democraţi din România au iniţiat un proiect de lege care prevede că părinţii şi bunicii aflaţi în dificultate financiară trebuie să primească pensie de sprijin din partea copiilor şi nepoţilor. Practic, aceştia din urmă vor fi obligaţi prin lege să le plătească o pensie de până la o cincime din venitul lor lunar, informează Digi24.

În caz contrar, „contravenienţii” pot fi pedepsiţi cu închisoare de până la 3 ani sau amendă. Iniţiativa, care a fost depusă la Senat, poartă numele de „Legea recunoştinţei între generaţii”.

„Marea migraţie a forţei de muncă tinere din România, spre state din vestul Europei, îndeosebi după aderarea la Uniunea Europeană, are un impact economic, social şi uman incalculabil, efectele negative încep deja să se manifeste, cu deosebire asupra persoanelor vârstnice, aflate la capăt de drum şi lipsite de sprijinul şi afecţiunea copiilor sau a nepoţilor”, susţin iniţiatorii proiectului, potrivit sursei citate.

Iniţiativa, care a fost depusă la Senat, poartă numele de „Legea recunoştinţei între generaţii” şi reglementează raporturile juridice, morale şi materiale între copii şi părinţi, copii şi bunici, copii şi străbunici din aceeaşi familie. Legea stabileşte drepturile şi obligaţiile părinţilor de a-şi creşte şi educa propriii copii. La urma lor, părinţii şi bunicii au dreptul la respect şi recunoştinţă din partea copiilor.

Legea mai prevede că ”în circumstanţe excepţionale (boală gravă, handicap sever, mutilare sau altă dizabilitate a părintelui), copiii majori pot fi obligaţi de către instanţa judecătorească să participe la cheltuielile suplimentare generate de starea în care se află părintele”.