miercuri, 28 februarie 2024
Informația fără granițe


Aglomerație în vamă la Nădlac II unde 1 400 de persoane au fost plasate în carantină în doar 8 ore

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Fără categorie Informații utile Știri - duminică, 12 decembrie 2021 Etichete: , , , , , , , ,

Românii care muncesc în străinătate încep să vină acasă pentru a-și petrece sărbătorile alături de familie. Nădlac II este – și în acest an – cea mai tranzitată vamă din vestul țării. Din cauza înăspririi restricțiilor anti-Covid privind intrarea în țară, încă de sâmbătă seara s-au format coloane mari de autoturisme la Petea și Nădlac II.

După ce au prezentat documentele de identitate polițiștilor de frontieră, oamenii trebuie să treacă prin filtrul celor de la DSP (Direcția de Sănătate Publică). Sâmbătă, în 8 ore, 1.400 de persoane care au intrat în țară pe la Nădlac II au fost plasate în carantină, deoarece nu au respectat regulile impuse de autoritățile române. Mulți dintre românii carantinați au declarat că nu erau la cunoștința restricțiilor actuale.

Singura ieșire din situație rămâne cea de a ne vaccina. „Ieri la intrarea în țară doar pe Nădlac 2, în 8 ore, 1400 persoane carantinate de DSP Arad. Multe reclamații, mulți cetățeni nu cunosc noile măsuri la intrarea în țară, oboseală, stres și multe probleme de ambele părți. Personalul nostru este epuizat, suntem de doi ani în vamă 24/24 și gestionăm alături de Poliția de Frontieră, STS și Jandarmerie cea mai mare poartă de intrare în țară terestră.

Au și colegele noastre limitele lor fizice, majoritatea sunt femei și încasează toate nemulțumirile din toate județele țării. Sper ca toți să avem sărbători liniștite. Vom avea un decembrie aglomerat la graniță. Vaccinați-vă, este singura șansă să evităm aceste situații și să ne întoarcem la normalitate!”, au transmis la știrile Digi 24 reprezentanții DSP Arad.

La punctul de trecere a frontierei Nădlac II sunt deschise cinci artere rutiere, dar în prezent sunt cozi de maşini, iar timpul de aşteptare pentru intrarea în ţară este de 80 de minute. La Petea, judeţul Maramureş, sunt deschise tot cinci artere rutiere, iar timpul de aşteptare este de 90 de minute.

Prezentăm mai jos măsurile în vigoare între 10 decembrie 2021 și 8 ianuarie 2022 pentru cei care vin din țări ale Uniunii Europene

Pentru călătorii din zona verde sau galbenă: Carantină pentru 14 zile, cu excepția cazului în care prezentați dovada vaccinării, recuperării după COVID-19 sau a unui test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.

Pentru călătorii din zona roșie:

  • Nu ești plasat în carantină dacă prezinți dovada vaccinării sau recuperării după COVID-19;
  • Carantină 10 zile dacă ești nevaccinat, nu ai avut COVID-19, dar ai un test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcare sau intrare în România;
  • Carantină 14 zile dacă ești nevaccinat, nu ai avut COVID-19 și dacă nu prezinți dovada unui test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcare sau intrarea în România.

De asemenea, începând cu 20 decembrie 2021, călătorii vor trebui să completeze Formularului de localizare a pasagerilor (PLF) pe care autoritățile îl vor pune la dispoziție.

Sosirea în România a persoanelor care vin din state terțe (altele decât UE și spațiul european)

  • Nu intră în carantină persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul national.
  • Carantină pentru 10 zile la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat în cazul în care persoanele nevaccinate ori cele care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, cu condiția să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul national, indiferent de zona de risc în care sunt încadrate statele din care vin.
  • Carantină pentru 14 zile pentru persoanele care intră în România și NU prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru COVID-19 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).