vineri, 13 septembrie 2024
Informația fără granițe


Dilema unui român din Spania: „Să mă întorc sau nu în România? Voi ce părere aveți?”

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Prima pagină Știri - luni, 4 martie 2024 Etichete: , ,

În ultimii ani, tot mai mulți români care au trăit și lucrat în străinătate, în special în țări precum Spania, Italia, Anglia se gândesc să se reîntoarcă în România. Acest fenomen este alimentat de dorința de a fi mai aproape de familie, de oportunitățile economice din țara noastră, aflată în plină dezvoltare, precum și de nemulțumirile legate de viața în țările de adopție.

Un român aflat în Spania, care a petrecut 17 ani în această țară, împărtășește dilema sa pe un grup destinat compatrioților: să se întoarcă sau nu în România? Redăm mai jos textul postării sale:

„De ceva vreme mă gândesc să mă întorc cu familia în România după 17 ani. Acolo am reușit să îmi iau o casă, am mașină, am ceva bani strânși, am familia, avem cam tot ce ne trebuie, doar să ne întoarcem și să ne căutăm de muncă, înțeleg că este deficit de forță de muncă.

Făcând puțin socotelile, fără să exagerez, dacă găsim două locuri se muncă undeva la 700 fiecare, deci 1400 în total, nu plătesc chirie, nu am rate la nimic, îmi ies socotelile mai bine decât în Spania. Prețurile, eu personal, nu le văd mai mari ca în Spania, maxim la fel. Pentru mine, Spania adevărată a fost aia între 2002 și 2019.

Mai am și motive personale să mă întorc în Ro: Nu îmi place școala de aici, prea multă libertate pentru tineri, substanțe nterzise, singurătate, nu merg la o nuntă, la un botez, imposibil să ajung să cumpăr o casă unde și cum îmi doresc, salariile acoperă greu cheltuielile, iar economic nu mai găsesc rostul, securitatea din ce în ce mai precară etc.

Voi ce părere aveți? E cineva care s-a întors? Cum i se pare schimbarea?”

Comentariile altor români care au făcut pasul înapoi spre România, după mulți ani petrecuți în Spania, îl încurajează:

„Eu m-am întors în 2019, fix înainte de nebunia cu covid, doamne bine a fost la curte…!! Cred că turbam acolo, în apartament. Depinde de domeniu, dar minim, în mână, acuma este 470 de euro. Viața, în general, este mai ieftină în România, la mâncare da, ca-n Spania, unele produse mai ieftine, unele mai scumpe, dar la facturi, abonamente, dentist, service, etc… cu mult mai ieftină România. Eu ador că m-am întors și sunt mai liniștită!”, a transmis o conațională.

Un alt român a comentat:

„Ne-am întors după 3 ani și nu regretăm. Oamenii muncitori se adaptează oriunde și le e bine oriunde. Țara noastră e în dezvoltare, salariile cresc și avem nevoie de forță de muncă, de propri noștri oameni, nu aduși de prin alte țări. Noi suntem bine.”

„M-am întors după 20 ani și mi-a fost teamă!! Dar … și aici se câștigă, sunt oameni muncitori și școala e bună! Sunt într-un oraș mare cu economie bună. S-au schimbat lucrurile și în bine. Nu am dat o șpagă și am fost tratată foarte ok în spitale”, a povestit o altă româncă din experiența sa.

În contrast, o conațională aduce o perspectivă diferită, vorbind despre dificultățile de reacomodare după 17 ani petrecuți în străinătate.

Ea subliniază importanța de a experimenta personal această tranziție și de a nu se baza prea mult pe părerile altora, iar alți români vorbesc despre dorința de a contribui la schimbarea societății românești, folosind experiența și cunoștințele acumulate în străinătate pentru a aduce îmbunătățiri în țara natală:

„Pot doar să sper ca cei care se întorc acasă, vor schimba România în mai bine și vor duce acasă ce este mai bun din experiențele trăite în alte țări. Poate așa acasă va fi mai bine și ne vom întoarce mulți dintre cei care suntem nevoiți să stăm printre străini.”

Reîntoarcerea în România după ani de viață în străinătate vine cu provocări, dar și cu oportunități. Fie că vorbim despre beneficiile economice, dorința de a fi aproape de familie sau aspirația de a contribui la dezvoltarea societății românești, decizia de a reveni acasă este profund personală și variabilă.

Într-un context global în continuă schimbare, poveștile acestor români reflectă o tendință crescută de reevaluare a valorilor și priorităților personale.