joi, 28 martie 2024
Informația fără granițe


Diplomatul Alexandru Ion Steriu denigrează români pe Facebook. Aroganța unui politruc din Ministerul Afacerilor Externe

Scris de: Paul Gabor , înv Din diaspora Evenimente În evidență Informații utile Prima pagină Știri - vineri, 10 aprilie 2020 Etichete: , , , , , , , ,

Later edit: Consilierul diplomatic Alexandru Ion Steriu a eliminat comentariile de pe paginile d-lor Mihali și Baconschi, suspendându-și chiar și contul de Facebook. Redacția se află în posesia unui video care demonstrează existența reacțiilor sale. Vom solicita Ministerului Afacerilor Externe detalii în legătură cu măsurile luate în acest caz.

Nu mi-am imaginat că un fost consul în Spania, Alexandru Ion Steriu, poate fi atât de arogant, de impertinent, că poate să-și depășească atât de mult atribuțiile oficiale („Legea privind Statutul Corpului diplomatic și consular” stabilește clar modul în care se efectuează comunicarea publică). Dar am avut ocazia să văd acest lucru în seara zilei de 7 aprilie și în dimineața imediat următoare, pe 8 aprilie 2020.

Diplomatul român și-a permis pur și simplu să-și bată joc de un cetățean român stabilit în străinătate, derapând prin comentariile făcute la adresa acestuia. Fost consul la Zaragoza în perioada 2012-2019, a fost avansat de guvernul Orban pe postul de consilier diplomatic în Ambasada României din Țările de Jos. Un loc călduț, un „bârlog de lux” în limbaj de cafenea diplomatică.

Alexandru Ion Steriu, consilier diplomatic în Secția Politică din cadrul Ambasadei României în Țările de Jos

Voi renunța la persoana a treia. Este vorba despre mine și despre dl. Steriu. Sunt stabilit în străinătate de 20 de ani, sunt publicist și scriitor, am plecat din România de la microfonul unui post de radio și din presa scrisă, am spălat piscine, am condus camioane, am făcut o școală de trei ani de fizioterapie. Am trăit întotdeauna din muncă, nu am fost aghiotantul nimănui, nici țuțăr lustruitor de bocanci, nici purtător de hârțoage prin birouri, nu am sărit țanțoș dintr-un minister în altul împins de pile și de o familie cu vechi reflexe nomenclaturiste. Nu am avut nici măcar neobrăzarea de a-mi cumpăra diplome universitare din țară, deși cu câteva mii de euro aș fi putut avea și doctorat la această oră.

Acest material nu ar fi fost publicat dacă reacțiile lui A.I. Steriu ar fi încetat în seara de 7 aprilie, dacă totul ar fi rămas la nivelul câtorva replici. Dar s-a ofuscat, a devenit agitat, a simțit nevoia să „plângă” în continuare pe umerii altui fost diplomat, de data aceasta pe pagina de Facebook a fostului ministru de Externe Teodor Baconschi. Fostul consul a transformat un dialog pe o rețea de socializare într-o denigrare nejustificată.

Cum și-a permis acest lucru în ciuda cutumelor diplomatice? Este foarte simplu: pentru că poate, pentru că zburdă liber pe net ca o gospodină cu bigudiuri pusă pe harță. Pentru că taie frunze la câini în această perioadă. Acum nu mai este ocupat ca înainte, când a închis porțile consulatului din Zaragoza pentru ca românii să nu poată vota. Din decembrie 2019 își permite să se certe pe net cu oricine pentru că are „spate” și îl recomandă doar „vocea și talentul”. Vom vorbi despre asta în finalul acestui material și îi veți cunoaște traiectoria profesională.

Contextul, pentru a ne situa în atmosferă, este următorul:

Marți, 7 aprilie, Monica Anisie, ministrul Educației, susține o conferință de presă. Nu am urmărit discursul deoarece nu intră în sfera mea de interes. Dar comentariile și opiniile de pe rețelele sociale au început să curgă, scoțând în evidență limbajul de lemn și unele exprimări de-a dreptul agramate ale politicianului liberal.

Ciprian Mihali, fost ambasador al României în Senegal, profesor de filosofie, scria pe contul său în aceeași seară: „Mă simt un fericit că nu am avut niciodată o profesoară ca Monica Anisie. Limba ei de lemn și antitalentul de a vorbi mult fără a spune absolut nimic m-ar fi făcut nu doar să urăsc școala, ci și să pierd orice plăcere a cunoașterii și învățării. Cred că, din păcate, una din rațiunile pentru care școala românească s-a prăbușit în ultimii ani este tocmai acest antitalent profesoral, pițigăiat și afectat.”

Apare fostul consul Steriu și comentează, curățând scamele de pe taiorul doamnei Anisie: „Am cunoscut-o pe doamna în 2011 pe când era secretar general adjunct al ministerului educației (n.r. – diplomatul nu folosește majuscule). In opinia mea este o persoana inteligentă și serioasă, cunoaște foarte bine sistemul românesc de învățământ și este un bun profesionist, așa că voi continua sa o respect. In fata camerelor de luat vederi și în timpul unor vremuri grele chiar și demnitarii pot să se emoționeze pentru că, până la urmă, sunt tot oameni Ar fi bine sa încercăm să fim mai toleranți cu oamenii de bună credință și să fim mai severi cu nesimțiții.”  Tot nota redacției: chiar și diacriticele sunt folosite pe sărite. Dar o punem pe seama faptului că unii ingineri au scuze chiar dacă sunt propulsați în MAE, acolo unde folosirea impecabilă a limbii române ar trebui să fie obligatorie.

Am comentat. Se poate observa în imaginea de mai sus. Desigur, pe un alt ton. Nu sunt diplomat, nu îmi poate limita nimeni discursul și mi-am câștigat dreptul de a mă exprima, mai ales la adresa clasei politice, așa cum cred de cuviință. Domnul Steriu se simte atins, deși nu am făcut nici măcar o secundă referire la persoana sa. Vine, arogant și triumfător, și îmi aruncă din vârful buzelor că nu are nimic de învățat de la mine. Din acest moment i-am sesizat iritarea, devenise atent la discuție.

Diplomatul începe să caute pe Google, este curios cine sunt, vrea să știe cine îl etichetează drept „arogant” și „dezinformat”. Și găsește un articol scris cu câteva zile în urmă în care vorbeam despre – ironia sorții – mizeria morală din societatea românească. În spirit securist, extrage o frază din context cu care dorește să-mi demonstreze (m-ați impresionat până la lacrimi, d-le consilier) că limbajul meu este inferior și nu merit, probabil, osteneala unei conversații.

 

Îmi permit să scriu cum vreau, când vreau și în ce termeni doresc. Mi-am câștigat acest drept – repet dacă nu s-a citit la prima mână – pentru că nimeni și nimic nu mă condiționează. Doar cititorii pot să aleagă și să judece. Asta nu o va înțelege niciodată un demnitar arogant al statului român. I-am amintit domnului Steriu că putem să jucăm și alte cărți. Că putem să readucem în atenția opiniei publice informații despre el, despre fratele dânsului, despre tatăl său, despre afacerile familiei și încrengăturile care l-au propulsat în funcții. Totul este public, nu aș fi inventat nimic: presa vremii a relatat cu lux de amănunte totul. Nu a mai comentat. Aparent, se retrăsese din discuție. Era târziu, poate că i se făcuse somn după o zi extenuantă pe Facebook. Până a doua zi dimineață, 8 aprilie, când s-a smiorcăit pe pagina lui Teodor Baconschi că a fost pus la punct, vezi Doamne, de un spălător de piscine:

„Punctul 2 este edificator și confirmă multe din cele scrise de Dv. în cartea ”Facebook – fabrica de narcisiști”. Eu m-am trezit aseară pus la punct de un publicist și scriitor cu liceul la bază, care de fapt avusese multe ocupații în viață lui fără a fi constant în vreuna (acum e maseur dar a fost cofetar-patiser, salvamar, zidar, faianțar, tăietor de lemne, ajutor de bucătar, spălător de piscine, șofer de dubă, etc.) doar pentru că am luat apărarea unei doamne profesoare care în mod surprinzător fusese criticată cam nepoliticos de un intelectual cunoscut și apreciat.” – scrie consilierul diplomatic de la Haga, fost consul în Spania.

Aici a depășit o limită, intrăm în domeniul atribuțiilor de serviciu. Dl. Steriu transformă un dialog online într-o anatemizare. Intervine perfidia, se văd urme de ticăloșie. Uită să precizeze că nu era vorba de o simplă profesoară în textul d-lui Mihali. Ci de o profesoară de limba română, ajunsă ministru al Educației, care pronunță „măsurile care urmează să le luăm”. Impertinența consilierului diplomatic Steriu a depășit orice limită, iar rândurile care urmează mi le asum în totalitate:

Medicii, asistentele, infirmierele, faianțarii, șoferii, spălătorii de piscine, celelalte milioane de oameni care muncesc cinstit vă plătesc salariile, stimate domn. Chiar dacă nu vă place sau ați uitat, și cei din diaspora contribuie substanțial la bugetul de stat al României. De unde aveți imensa nerușinare pentru a face astfel de referiri de la înălțimea funcției pe care o ocupați? Sunteți diplomat, reprezentați oamenii care vă hrănesc familia, care vă pun la dispoziție o sumedenie de avantaje pe care un muritor de rând nici măcar nu le visează.

Tupeul dumneavoastră este incredibil și voi face toate demersurile publice și private pentru ca aceste reacții denigratoare să fie cunoscute în Ministerul Afacerilor Externe și la Palatul Cotroceni. Voi face uz de toate relațiile pe care le am în presa națională pentru ca gestul dvs. incalificabil să fie mediatizat. Da, este dreptul meu să fac „trafic de influență” la nivel personal. E singura modalitate prin care mă pot apăra de agresivitatea unui reprezentant al statului. Este inadmisibil ca un diplomat să aibă un comportament descalificant la adresa unei persoane fizice. Știu că și pe domnul Aurescu îl doare fix în cot, altfel nu v-ar fi trimis la somn tocmai la Haga. Dar bănuiesc că pe undeva, cândva, ar mai trebui să existe o fărâmă de bun-simț.

Aveți timp la dispoziție? Vă petreceți nopțile pe Facebook apărându-vă simpatiile politice? Nu aveți treabă de făcut în sprijinirea românilor care trec în aceste momente prin clipe tragice din cauza pandemiei? Chiar nu vă puteți vedea lungul nasului, nu realizați că reacțiile dvs. din spațiul public sunt depășiri flagrante ale statutului de diplomat și derapaje în afara atribuțiilor de serviciu?

Personal, deși sunt convins că reflecția se va împotmoli în retorică, mă întreb mereu: cât va mai suporta nația asta detașamentele de politruci și trupele imunde de cumnați, frățiori și amante care infestează totul? Cât va mai dura până când Ministerul Afacerilor Externe va pune în fiecare funcție exact oamenii care merită să ajungă acolo?

Câți ani vor mai trece până când vor dispărea „famigliile”? Știm cu toții că MAE este o instituție conservatoare, că există o  castă acolo ce nu poate fi fărâmițată atât de ușor. Știm că în MAE există strategii bine definite pentru premierea slugilor fidele, a băieților deștepți, pentru crearea unor perioade low-profile care să-i protejeze pe cei care au călcat în străchini. Știm. Păcat că românii sunt atât de blânzi cu incompetenții, mulți dintre cei din minister nu ar trece nici măcar de o dictare pentru clasa a patra.

Comunitatea românească din Spania califică activitatea consulatului condus de A.I. Steriu între 2012-2019 drept execrabilă, s-a comunicat deficient cu românii, am prieteni în Zaragoza care au fost umiliți la telefon (atunci când cineva catadicsea să răspundă) și pierdeau timp prețios pentru o obține informații. Lui A.I. Steriu nu i-a păsat de acest lucru. Dar are vreme acum să stea pe net în miez de noapte și să țină în brațe un politician agramat ajuns ministru la Educație.

Alexandru Ion Steriu

Acest articol îl voi transforma în scrisoare deschisă către instituțiile care sunt datoare să supravegheze comportamentul oficialilor români din străinătate. Mă simt jignit, am senzația în acest moment că sunt batjocorit de un diplomat care nu are altceva mai bun de făcut decât să piardă timpul cu activități inutile. Îl vor apăra cei care au senzația că face asta în timpul liber. Eroare! Face parte din corpul diplomatic 24 de ore din 24. Poate avea păreri proprii în cerc închis, între prieteni, la o cafea. Dar nu în public, și în niciun caz să-și etalaze simpatiile politice sau să denigreze cetățenii cu care se angrenează în dialoguri.

Sunt mândru de ceea ce am realizat până acum în viață, domnule Steriu. Sunteți impertinent și prost crescut, sunt convins că puteți avea aceeeași atitudine cu oricine, la orice oră. Nu am o familie de nomenclaturiști în spate, nu am fost cuplat la zeci de milioane de euro, nu am avut un frate care a cărat umbrelele și paltoanele lui Gabriel Oprea, Adrian Năstase și lui Traian Băsescu. Nu mi-a intrat în casă nici un leu de la bugetul de stat: nici direct, nici prin firme private, nici prin intermediari.

Am muncit în fiecare zi așa cum am putut, am ales de fiecare dată meserii care să-mi completeze nivelul de trai pe care l-am considerat oportun. Sunt liber să mă mișc pe piața muncii așa cum doresc și nu îi voi permite niciodată unui politruc, chiar dacă este consilier diplomatic la Haga sau fost consul la Zaragoza, să ironizeze felul în care îmi câștig existența. Aveți măcar bunul-simț să vă revizuiți optica prin care priviți oamenii simpli. Reduceți substanțial din emfază, din aroganță și din tupeu!

Nu vă permit atitudinea de vechil (puteți folosi dicționarul, desigur). Nici comportamentul sfidător, nici tonul birocratului arogant pe care îl afișați. Îmi este rușine că România este reprezentată de un astfel de diplomat: un ins cu aere de superioritate ajuns în politica de vârf din cauza unui sistem odios care încurajează nulitățile. Subliniez, pentru că vă suspectez de carențe în educație (am văzut cum folosiți ortografia): formularea „din cauza” este folosită corect.

Cei ca mine muncesc pentru o pâine. Nu au timp să mângâie menta pe net pentru a-și apăra muzele politice, pentru a-și proteja interesele și pentru a se văicări că au fost „atacați” de zidari și de șoferi de dubă. Comentariul de pe pagina lui Teodor Baconschi mi-a produs doar greață. Îmi arată a mia oară că diplomația românească este, din nefericire, parazitată și de oameni fără caracter. Despre asta poate vorbim cu altă ocazie, când veți mai avea timp să bântuiți online.

Închei aici, v-am dedicat prea multe minute din viață și nu cred că meritați acest lucru. Dar pun la dispoziție o serie de surse pentru cei care nu vă cunosc. Pe dumneavoastră și familia din care faceți parte.

Vă doresc „succesuri”! Așa spunea fiica actualului idol al fratelui dumneavoastră!

Paul Gabor, Tarragona

— — —

Pressone.ro, 2016 – „Alexandru-Ioan Steriu, deține un post și mai vizibil. După ce și-a început cariera în 1992, ca reprezentant comercial la Sterochem SRL (înființată în același an), în 2000 a ajuns director al firmei. A deținut această funcție până în 2007, când a fost numit șef serviciu la APIA. În iunie 2009, după 17 ani de muncă în domeniul agriculturii, Alexandru Steriu ajunge director în Ministerul Sănătății. Iar în 2010, este numit secretar general adjunct în Ministerul Afacerilor Externe. Scandalul acestei numiri apare în presă, dar rămâne fără ecou. Drept dovadă, în 2012, Alexandru Steriu este avansat în funcția de ministru consilier la MAE. În sfârșit, în luna august a aceluiași an, fratele lui Valeriu Steriu devine consul la Consulatul României de la Zaragoza (Spania), funcție pe care o deține și astăzi.”

„Așa cum precizam la începutul acestui articol, firma Sterochem LTD International a fost înființată de tatăl fraților Steriu, Ioan Steriu, astăzi în vârstă de 76 de ani. Un CV al său este imposibil de găsit, la fel și vreo declarație de avere/interese. În schimb, l-am găsit pe Ioan Steriu în telegramele WikiLeaks. Mai exact, numele său apare pentru prima dată într-o telegramă datată luni, 20 mai, 1974, trimisă de ambasada americană de la București către Departamentul de Stat al SUA.”

„La acea dată, cu prilejul primei hotărâri adoptate de conducerea firmei, Adunarea Generală a Acționarilor de la SC Sterochem International LTD-SRL București se compunea din: Steriu Ioan și Steriu Rodica (părinții lui Valeriu Steriu), Steriu Alexandru-Ion (fratele lui Valeriu Steriu), cu dublă cetățenie română și britanică, care își avea domiciliul chiar pe strada Oteteleșanu nr. 5, unde se află filiala din România a Dead Sea Works, și un cetățean german, Weiser Oktavian. Concernul israelian ICL-Group, din care face parte Dead Sea Works LTD, are sediul la Tel Aviv și este specializat în producerea și distribuția de îngrășăminte chimice.”

— — —

Aktual24.ro, 2019 – „La fel ca Valeriu Steriu, Alexandru Steriu a facut parte din PSD, el candidand pe listele acestui partid la alegerile europarlamentare din 2009. — Si Simona Steriu, sotia lui Valeriu Steriu pana in 2016, este intr-o pozitie importanta din diplomatie. Ea ocupa in prezent functia de consul economic la consulatul Romaniei din Los Angeles (SUA). — Ascensiunea fulminanta a fratilor Steriu in PSD si in functii ale aparatului de stat are legatura cu tatal lor, Ioan Steriu. Acesta a avut relatii stranse cu nomenclatura comunista si, cel mai probabil, cu fosta Securitate. Intr-un amplu articol despre Clanul Steriu, Press One arata ca Ioan Steriu a fost director al companiei de comert exterior AzoExport.”

— — —

rptv.ro, 2019 – „Noua putere liberală s-a apucat să facă  curățenie în consulate și ambasade. Așa s-a dezgropat dosarul Clanului Steriu, în care se arată că fratele și fosta nevastă sunt ambii consuli. Ascensiunea lor s-ar datora tatălui lui Steriu, care ar fi fost nomenclaturist comunist.”

— — —

Antena 3, 2016 – „Valeriu Steriu (n.red. fratele consulului de la Zaragoza) este de meserie prelucrător prin aşchiere, doctor în agronomie, fost director de proiect la Banca Mondială, locotenet-colonel în rezervă, profesor universitar, om de afaceri şi parlamentar cu trei mandate la activ. — Valeriu Steriu revine alături de Traian Băsescu în PMP, după ce i-a fost consilier pe când acesta era preşedintele României. Anterior, a fost şi un apropiat al lui Adrian Năstase, în mandatul căruia a fost secretar de stat la Agricultură, iar în ultimii ani l-a avut ca şef pe Gabriel Oprea. Steriu a fost senator, apoi deputat PSD de Olt, în mandatele 2004- 2008, respectiv 2008 – 2012, iar în 2012 era ales deputat UNPR de Călăraşi. Ca orice politician român de succes, şi Valeriu Steriu are o familie de bugetari cu funcţii înalte. —  Soţia sa, Simona Steriu, a fost director general adjunct la APIA şi în Ministerul Economiei, iar în prezent este consilier economic la Consulatul General al României la Los Angeles. — Alexandru Steriu, fratele deputatului, a avut funcţii de conducere în Ministerul Sănătăţii, APIA şi Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul căruia ocupă acum postul de consul al României la Zaragoza.”

— — —

Ziariștii.com, 2019 – „Alexandru Ion Steriu este PSD-ist vechi și profitor pe măsură. A parazitat instituții de stat, din domenii diverse – de la agricultură la sănătate și apoi în diplomație. În 2007 era șef la APIA, în 2009 devenea director în Ministerul Sănătății, iar în 2010 ajungea secretar general adjunct în Ministerul de Externe! În 2012, Alexandru Steriu a fost avansat în funcția de ministru consilier la MAE, de unde a fost propulsat consul general la Consulatul României de la Zaragoza, funcție pe care o deține și astăzi. Alexandru Steriu a candidat, fără succes, pe lista PSD la alegerile europarlamentare din 2009. Frații Valeriu și Alexandru Steriu l-au avut ca rampă de lansare pe tatăl lor, Ioan Steriu, fost director al companiei de comerț exterior AzoExport, tovarăș bine înfipt în nomenclatura comunistă.”

Alexandru Ion Steriu, om din popor cu drapel

DCNews.ro, 2010 – „MAE a precizat, la solicitarea Mediafax, că Ion Alexandru Steriu a fost detaşat din Ministerul Sănătăţii, fără a preciza însă motivele care au determinat oportunitatea acestei măsuri. — Cum de a fost posibil ca un pesedist să fie avansat într-o poziţie importantă la MAE,  în plină campanie de epurare a şefilor de altă culoare politică? Desigur, a primat competenţa şi nu faptul că Ion Steriu este fratele lui Valeriu Steriu, primul deputat de la vârful PSD care a demisionat din partid, pe 18 ianuarie, pentru a se alătura lui Gabriel Oprea. — Din datele publice, Ion Steriu nu este, la rândul său, înscris în UNPR, iar MAE a refuzat să ofere alte informaţii despre Ion Alexandru Steriu, precizând că problema nu este de competenţa Ministerului.  Prin acest semnal Externele anunţă că decizia s-a luat la un nivel superior, adică la cancelaria premierului. Deci, afacerea ţine de negocierile cu independenţii. Valeriu Steriu spera într-o funcţie de ministru al Agriculturii, dar PDL a reţinut pentru un parlamentar portocaliu aceast minister. Numirea lui Steriu jr. ar putea fi o compensaţie pentru dezamăgirea UNPR. Steriu a devenit astfel adjunctul secretarului general Robert Cazanciuc care este, la rândul său, venit la MAE cu detaşare în timpul ministrului Cristian Diaconescu.”