marți, 25 iunie 2024
Informația fără granițe


Doi bărbați întorși din Italia, suspecți că au coronavirus, au fost căutați cu Poliția pentru a fi supuși controlului medical

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din România Știri - duminică, 23 februarie 2020 Etichete: , , , , ,

Doi bărbați din comuna Sadova, județul Dolj, care s-au întors din Italia cu mașina în dimineața zilei de duminică, 23 februarie 2020, au pus în alertă polițiștii din zonă după ce un vecin a sunat la 112 și i-a „pârât”. Polițiștii i-au găsit pe cei doi bărbați la un pahar, scrie Mediafax.

Primarul comunei cu pricina, Eugen Safta, spune că cei doi bărbați au intrat în țară pe la un punct de trecere a frontierei din vest și au venit cu mașina personală pentru a transporta ceva acasă, urmând ca în zilele următoare să se întoarcă din nou în Italia.

„Cei doi sunt de etnie romă. Anunţul la 112 şi toată tevatura asta a fost făcută de un cetăţean tot de etnie romă. Probabil este o râcă între ei. În loc să anunţe medicul de la permanenţă, pentru că avem Centru Medical de Permanenţă, Poliţia, autorităţile locale, a sunat direct la 112 şi s-a produs această alertă care mie mi se pare puţin deplasată (…)  cunosc şi eu foarte multe persoane care locuiesc în Italia şi mi-au spus că nu sunt probleme în zona în care ei locuiesc. Cei doi se simt foarte bine, n-au niciun fel de problemă. Şi eu am vorbit cu ei. Oamenii erau la o vodcă, să v-o spun pe-a dreaptă, şi mâine îi vede din nou domnul doctor”, a declarat primarul.

Cei doi bărbați au fost găsiți de polițiști la o vodcă așadar și au fost duși la medicul din localitate pentru a fi controlați dacă au fost contaminați cu coronavirus. Medicul spune că aceștia sunt sănătoși și nu au fost în zonele unde au fost identificate focarele, dar vor fi monitorizați în continuare.

„Cei doi nu intră în definiţia de caz ca fiind caz suspect. Nu prezintă simptome, iar pe de altă parte nu au un link epidemiologic nici cu regiune, nici cu persoane care au avut simptome. În acest moment, teoretic sunt liberi. Depinde foarte mult ce se va întâmpla în următoarele 24-48 de ore pentru că este foarte posibil ca definiţia de caz să fie schimbată în funcţie de dinamica cazurilor confirmate în Italia.Aceşti pacienţi au fost instruiţi ce au de făcut. Problema o constituie alte persoane ce intenţionează să vină în ţară”, a spus, pentru MEDIAFAX, medicul Gindrovel Dumitra din Sadova.

Medicul s-a oferit să mai facă și unele recomandări pentru românii care decid să revină în țară după ce au fost în regiunile afectate de focarele de coronavirus.

„Recomandarea mea este ca, fiecare cetăţean român care se află acum în regiunea vizată, să nu-şi părăsească locurile de muncă să se deplaseze în ţară pentru a fi mai în siguranţă. Trebuie aşteptat şi văzut ce se întâmplă acolo, în Italia şi sistemul de sănătate din Italia este unul dintre cele mai bune sisteme de sănătate din lume, cât şi sistemul de urmărire epidemiologică a acestor cazuri”, a mai adăugat Gindrovel Dumitra, care este coordonatorul Grupului Național de Vaccinologie şi secretar în cadrul Comisiei de Medicină de familie din Ministerul Sănătății.