miercuri, 28 februarie 2024
Informația fără granițe


Doi frați germani au furat 394.000 de euro destinați muncitorilor români și moldoveni ca ajutor în perioada pandemiei

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora În evidență Știri - miercuri, 14 septembrie 2022 Etichete: , , , , , , ,

Guido H., un antreprenor în construcții în vârstă de 56 de ani din Germania, fratele său Mirko H. de 53 de ani și contabila firmei de construcții, Lisa H. de 60 de ani, sunt acuzați de fraudarea orașului Dresda, Statului Liber Saxonia și guvernului federal cu suma de 394.000 de euro. Banii au fost sustrași ilegal în numele unor muncitori români și moldoveni sub forma ajutorului de urgență acordat în perioada pandemiei. Procesul celor trei inculpați a început marți, 13 septembrie la Tribunalul Districtual din Dresda, informează TAG24.

Guido H. a fost ani de zile broker de construcții în cartierul Leubnitz-Neuostra din sudul orașului Dresda. Până în 2019, muncitorii din construcții desfășurau false activități independente pe șantierele din zonă.

Lucrările de demolare și de construcție brută au fost acordate firmelor sub-contractoare ale românilor, moldovenilor sau grecilor de către compania al cărei director general era Guido. Cu datele personale și comerciale ale acestora și, mai presus de toate, fără știrea lor, Guido H. și fratele său Mirko H. au solicitat ajutor de urgență în timpul pandemiei.

„În primăvara anului 2020, Guido H. și fratele său Mirko au aplicat pentru acordarea ajutorului de urgență pentru 45 de cazuri de falși lucrători independenți”, a declarat procurorul Ulrich Stengel, potrivit BILD.

Suma ce trebuia primită totaliza 562.935 de euro. Conform rechizitoriului, Guido H. a angajat 22 de români și moldoveni ca falși lucrători independenți. I-a înregistrat ca proprietari unici la oficiul comercial și a creat un cont comun, la care însă a avut acces numai el.

„Banii au fost redirecționați de Guido H. către alte conturi sau retrași în numerar”, a explicat Stengel.  394.000 de euro au intrat în presupusele conturi ale românilor și moldovenilor, apoi s-a observat frauda.

Guido H. Sursa foto: TAG24

De vină a fost Mirko H., care de fapt era un tehnician ortoped șomer, dar care solicitase ajutor de urgență în valoare de 9.000 de euro ca fiind „constructor de gips-carton”, însă numărul său fiscal nu era înregistrat nicăieri.

În timpul raziei asupra companiei, peste 4.000 de fișiere de pornografie infantilă au fost găsite pe computerul lui Mirko H., care se va confrunta astfel cu o altă infracțiune.

Mirko H. Sursa foto: TAG24

Ambii frați sunt în arest din ianuarie 2022 și au anunțat că vor depune mărturie. Deocamdată nu este clar dacă procesul va dezvălui și destinația banilor. Un singur lucru este clar: Guido H. se va confrunta și el cu o nouă acuzare.

Ancheta a continuat investigațiile împotriva lui din cauza „incoerențelor” găsite în plata subcontractanților, ceea ce a descoperit o evaziune fiscală considerabilă. Potrivit instanței, prejudiciul ar fi de un milion de euro! Procesul celor trei inculpați continuă.