sâmbătă, 13 iulie 2024
Informația fără granițe


Doi români au făcut 1.900 de km de la Paris până în România ca să voteze: „Mâine dimineață trebuie să fim deja înapoi”

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - duminică, 27 septembrie 2020 Etichete: , , , , , , , , , , ,

Doi tineri români au călătorit 1.900 de kilometri cu mașina, de la Paris la Zalău, județul Sălaj, ca să voteze în cadrul alegerilor locale care se desfășoară duminică, 27 septembrie, în țară. Andreea și Mircea consideră că dreptul la vot nu trebuie ignorat, mai ales că mai devreme sau mai târziu se vor întoarce în România.

Mircea este de 18 ani în Franța, iar Andreea de 12, scrie Agerpres. Ei au un apartament în Zalău și intenționează să se întoarcă în țară, de aceea distanța de la Paris la urnele de vot nu i-a speriat deloc. Mâine dimineață ei trebuie deja să fie înapoi în Franța și vor face cei 1.900 de km încă o dată, în decurs de câteva zile, pentru a se întoarce.

Doi români au făcut 1.900 de km de la Paris până în România ca să voteze: „Mâine dimineață trebuie să fim deja înapoi”. Foto: Agerpres

„Am venit din Franţa” – a mărturisit Andreea care este manager în domeniul monumentelor istorice. „Ne-am pornit de la Paris joi seara. Am făcut 1.900 de kilometri până la Zalău, pentru a vota. Simplu. În dimineaţa asta am fost la secţia de votare la care am fost arondaţi, am votat şi acum ne pregătim din nou de plecare. Avem bagajele pregătite pentru că mâine dimineaţă (luni – n.r.) trebuie să fim la serviciu, aşa că mai avem încă 1.900 de kilometri de parcurs. Am venit, în primul rând, din responsabilitate, pentru că trebuie să ne asumăm responsabilitatea aceasta, pentru a putea mai apoi să avem un cuvânt de spus. Adică nu putem să ne plângem că nu a evoluat comunitatea noastră în sensul în care ne-am dorit, dacă nu am ieşit la vot. Adică nu ne-am exercitat acest drept, nu putem avea pe urmă pretenţii. Pentru a avea acest drept, după alegerile locale, a trebuit să facem acest efort”, a declarat Andreea, pentru sursa citată.

Mircea şi-a înfiinţat în Franța o firmă, dar mărturisește că acolo oamenii sunt reci și circumspecți față de străini:

„Inevitabil ne vom întoarce pentru că ne place mult în România. Oamenii sunt mult mai calzi, faţă de Franţa, unde stai cinci ani într-un imobil şi nu apuci să-ţi cunoşti toţi vecinii, pentru că sunt foarte reci şi le e frică de persoane străine. Dacă ceri o informaţie pe stradă, prima dată se face că nu te-a auzit”, a spus bărbatul român.

Programate inițial pentru luna iunie, alegerile locale au fost amânate din cauza pandemiei de coronavirus. Astfel, pe 27 septembrie, peste 18,2 milioane de români sunt așteptați la urne pentru a-și alege reprezentanţii administraţiei publice locale, respectiv primarii, consilierii locali, consilierii judeţeni şi preşedinţii consiliilor judeţene.